Höger-, vänster- och religiösa extremister med våldsbejakande agenda har inget berättigande i Sverige, enligt Kristerssons tal i Almedalen – och debattartikel i SvD (1/7). Islamistiska extremister utgör största hotet, enligt Säpo. En lagskärpning är på gång för den som stöder terrorverksamhet.

Men vad göra med en växande och allt mer aktiv vit makt-rörelse? Nazister är genom sin blotta uppenbarelse ett hot. Våld är grundvalen för ideologin. Var fjärde medlem i NMR är dömd för våldsbrott. NMR kopplades till tre bombdåd i fjol mot bland annat flyktingförläggningar i Göteborg. Två av de dömda hade genomgått stridsutbildning i Ryssland, som enligt terrorexpertis liknats vid IS-läger. Svenska städer där NMR använt våld vid manifestationer är lätta att rabbla upp.

I Finland förbjöds nyligen den fins­ka grenen avl NMR, på begäran av polisen. I Storbritannien är stöd till motsvarande rörelse kriminaliserat.

Men i Sverige ger polisen nazister tillstånd att demonstrera i stort sett var och när de vill. På måndagen stod det klart att NMR i sista minuten fått ökat tillstånd i Visby, från två till sex dagar, sammanlagt 30 timmar. Platsen där de får ha bokbord och ljudanläggning ligger intill RFSL:s lokaler. NMR har under året drivit kampanjen ”Krossa homolobbyn” och RFSL Ungdom ställer nu in sitt deltagande. Ett annat budskap från NMR är att våra folkvalda ska hängas som ”folkförrädare”. Polisen tar ingen notis; de säger sig vara färgblinda och kallar NMR vilken konstellation som helst.

Därför är det utmärkt att Kristersson lyfter frågan huruvida samhället ska släppa fram organisationer som inte kan bedriva opinionsbildning utan hot, hets och våld. Demokratin måste skydda allas rättigheter. Har man kippa, slöja och mörk hud är man nazisternas direkta måltavla.

Grundlagen skyddar alla, även den som är rasist, sexistist, fundamentalist, stalinist, nazist. Men om man organiserar sig i syfte att med hot och våld pracka på andra de egna åsikterna går man över gränsen. Denna gräns utgörs av de verkliga svenska värderingarna – de som säger att man får ha vilka värderingar man vill , så länge man inte bryter mot lagen.

Därför är det bra att Ulf Kristersson vill att svenska domstolar och grundlagar görs mer motståndskraftiga mot dem som hotar demokratin. I dag är det lite för lätt att ändra de grundlagar som skyddar våra friheter. Och ett ständigt överkört lagråd är inte heller hälsosamt för en rättsstat.

Att försvåra för våldsbejakande organisationer är en viktig markering från samhällets sida. Frågan om vad som ska få vara tillåtet enligt lag är något som bör kunna diskuteras. Att fundera på om grundlagarna kan tillämpas så att extremister som hotar ordning och säkerhet inte får demonstrationstillstånd, är desto mer braskande.