Johanna Hamrén har alltid värderat tid och upplevelser före jobb och ägodelar. Tomas Jönsson var trött på att arbetet slukade det mesta av hans tid. När de fick syn på varandra på dejtingappen Tinder var det inte så mycket mer att orda om. De blev ett par, och nu bor de i sin ombyggda bil, på väg ut i Europa på långresa.

– Jag har rest mycket tidigare, och tyckt att det är jobbigt att äga prylar. De tynger mig. Och jag har alltid vetat att jag inte vill jobba för att betala av ett dyrt lån – jag vill leva, säger Johanna.

Hon är sjuksköterska och sedan hon började arbeta har hon jobbat på olika sjukhus runt om i Sverige. Det var under förra sommaren, när Johanna såg bilder på nätet av bilar som folk själva hade byggt om, som idén om att bo på hjul dök upp.

Artikelbild

| Den 140 centimeter stora sängen upptar större delen av boytan.

– Tre dagar senare hade jag köpt en buss på Blocket.

Det var en före detta färdtjänstbuss som Johanna hade skaffat sig.

– Pappa hjälpte mig att bygga om den. Han var väl inte jättepositiv i början. Men han är van vid att jag gör konstiga saker, säger Johanna och skrattar.

– Nu har han ändrat inställning, och är jättepositiv till min livsstil.

Artikelbild

| Ingen toalett och ingen dusch – men med mycket vilja går det. Johanna och Tomas duschar på gymmet, och det är inte sällan som folk erbjuder dem sin tvättmaskin eller andra tillfälliga bekvämligheter.

Johanna hann bara bo i bilen en månad innan hon var med om en mindre olycka med den. Hon själv klarade sig, men bilen behövde renoveras. Dessutom kom vintern och det fanns ingen el dragen.

Under tiden hann hon träffa Tomas. Han var singel efter ett långt förhållande och började känna att lägenheten var stor och otymplig. Han hade även gett sig själv ett löfte inför det nya året: jobba mindre och res mer!

Artikelbild

| ”När Johanna berättade om sina planer på att bo i en ombyggd bil blev jag kär direkt”, säger Tomas Jönsson.

– När Johanna berättade om sina planer på att bo i en ombyggd bil blev jag kär direkt, säger Tomas.

Han bestämde sig för att hyra ut sin lägenhet i Göteborg och under vårvintern 2018 skaffade de en Volkswagen Crafter.

Artikelbild

| Ingen toalett och ingen dusch – men med mycket vilja går det. Johanna och Tomas duschar på gymmet, och det är inte sällan som folk erbjuder dem sin tvättmaskin eller andra tillfälliga bekvämligheter.

Nu bor de tillsammans på fem kvadratmeter. Det är ståhöjd i bilen, och det var delvis tack vare den bekvämligheten som de valde just den här modellen. Men också för att det är lätt att hitta reservdelar om den skulle gå sönder.

– Att vi inte valde en husbil är för att en sådan helt enkelt är dyrare. Den har allt som allt kostat oss 120 000 kronor.

Artikelbild

| Med vatten i dunkar, hämtade på bensinmacken, kan Johanna och Tomas sköta sin disk och laga mat.

Johanna är den som har kunskapen och erfarenheten om bilar, medan Tomas är den som kan snickra och fixa med elen.

– Vi funderade mycket på hur vi ville ha det härinne. Om vi skulle ha en hopfällbar säng eller inte. Men vi kom fram till att en fast säng skulle passa oss bäst. En med ordentlig madrass som är skön att sova i.

Artikelbild

| Med vatten i dunkar, hämtade på bensinmacken, kan Johanna och Tomas sköta sin disk och laga mat.

Sängen är 140 centimeter bred och tar upp det mesta av boytan.

– Den är egentligen för kort för Tomas, han sover lite snett, men han tycker att det är okej.

Artikelbild

| En utdragbar soffa underlättar vid besök.

Under sängen finns förvaring, och från sängens ände kan man dra ut ett bord. Där finns också en fast sittbänk och en utdragbar.

– Vi kan sitta sex personer runt bordet.

Artikelbild

| Bakdörren får agera skohylla.

I bilen finns dieselvärmare, och de kan ha hur varmt de vill. Köket är beläget mot förarsätet. Där finns två gasolplattor samt ett kylskåp som går på solpanelerna på taket. De har två tjugolitersdunkar med vatten, till färskvattnet är en pump installerad.

– Vatten hämtar vi på mackar.

Till skillnad från en husbil saknar den ombyggda bilen bekvämligheter som dusch och toalett. Hur löser man det?

– Under sommaren gick det gått bra att tvätta sig i sjön. Duschar gör vi på gymmet, vi har kort på en kedja som finns över hela Norden, eller på campingen om vi står på en sådan. Det är samma med toalettbesöken – vi går på mackar, gymmet eller på jobbet, säger Johanna.

Tomas tillägger att de har fått många nya vänner via Instagram, som erbjudit dem att låna deras tvättmaskin och dusch.

Johanna och Tomas startade sitt konto Unfollowthenorm för fyra månader sedan och har nu 12 000 följare.

– Vi vill inspirera andra att leva som vi. Instagramkontot har öppnat många nya dörrar för oss, nätverket kring dem som bo i bil är så positivt och öppet. Vart vi än kommer finns det folk som vill träffas, säger Johanna.

Tomas flikar in att man inte måste vara så dedikerad som de är. Att dra ut med sin bil över helgen kanske passar fler, särskilt om man har barn som går i skolan på vardagarna.

– Vi funderar på att bygga ett tiny house så småningom, säger Johanna.

Ett tiny house är ett minihus på hjul, men det är också en rörelse som växer över världen. Man väljer att leva litet och självförsörjande.

– Många frågar om det inte är trångt att bo ihop på fem kvadrat, med en hund dessutom. Men man får liksom lära sig att ta sin ”space”. Under sommaren har det gått jättebra, det har varit vackert väder och vi har varit ute mest hela tiden. Nu när det börjar bli mörkt och kallt får man hitta andra vägar – kanske bara ta en promenad eller sätta på sig hörlurarna och försvinna in i sin egen värld, säger Johanna.

– Det är ju väldigt intimt att leva så här nära varandra, man lär verkligen känna den andra på djupet, det är en del av det fina med det här livet, säger Tomas. (TT)