– Så är det alltid vid den här tiden i december. Få har öppna visningar runt helgerna och många går säkert och väntar till efter nyår. Det är ofta då man skapar sig ett behov av att sälja eller att köpa, säger fastighetsmäklare Johan Larsén vid Skandiamäklarna.

Under ledigheter gör vi oftare livsval som påverkar boendesituationen. Det i sin tur ger avtryck i fastighetsbranschen.

– Man hinner sitta ner och prata med familj och vänner. Ska man flytta ihop, ska man flytta isär, ska man köpa något större eller mindre. Många beslut fattas när man har lite tid över, säger Johan Larsén.

Även på mäklarfirman Husman och Hagberg märks det att helgerna börjar närma sig.

– Efter lucia brukar utbudet minska. Det ökar igen från mitten av januari. Men det finns fortfarande säljare om man letar efter en bostad just nu, säger fastighetsmäklaren Josef Boulaich.

Antalet bostäder till salu i Uppsala, framförallt små lägenheter, ökar även i samband med att högskolans antagningsbesked lämnas inför höstterminen.

– Då vet man att folk letar. Vi ser lite av det i januari men det är inte i samma utsträckning som under sommaren, säger Josef Boulaich.

Det senaste halvåret har färre villor än vanligt legat ute till försäljning, det gäller alltså inte bara för december månad. Vill man pricka in någon period med fler hus på marknaden så ska man följa de varma årstiderna, menar Josef Boulaich.

– Många vill sälja när det är grönt ute. Vi pratar om maj, juni och efter sommaren.

När är det bäst att sälja?

– Det är en svårare fråga att svara på än vad det verkar. Man kan göra det lätt för sig och säga att man ska sälja när efterfrågan är som störts men oftast är även utbudet som störst då. Jag går hellre ut och säljer ett hus i januari om det är det enda till försäljning, än i april med tio konkurrenter. Har man däremot ett unikt objekt ska man sälja när flest är ute och tittar, säger Johan Larsén.