– Det är som ett konstverk. Ett stilleben. Man flyttar lite på en möbel, backar för att se hur det blev, går tillbaka och ändrar lite igen.

Josefin Godén, som arbetar som inredare och homestylist, beskriver hur arbetsprocessen går till när hon inreder och stylar rum och hem som människor antingen ska flytta in i eller redan bor i. När allt är färdigt tar hon en bild av verket och lägger ut på instagramkontot Fouremptywalls. Ibland visar hon vyer från det egna hemmet.

25 000 följare skvallrar om att det är många som gillar det hon gör. Bilderna är omsorgsfullt tagna, med snyggt ljus och perfekta vinklar. Josefin lägger ner en hel del tid på kontot, det betyder mycket för henne.

Artikelbild

| Inredaren Josefin Godén stylar lägenheter inför visningar. Tavlor på väggarna är viktigt så att inte väggarna ser kala ut.

– Men jag är inte en influencer, det anser jag inte själv i alla fall. Många tycker nog att jag är det eftersom jag har många följare, men det finns mycket som skiljer mig från influensers. Jag är inte ambassadör för något företags produkter, och mitt instagram är inte ett heltidsjobb där jag planerar vilka bilder jag ska lägga ut och när.

Josefin Godén tjänar inga pengar på själva kontot. Dessutom handlar det enbart om hennes passion för inredning, och inte om hennes liv i övrigt.

– Det har aldrig varit mitt mål att vara influencer, så mycket tid vill jag inte lägga på sociala medier. Det vi har gemensamt är att vi inspirerar en stor följarskara.

Förutom att Fouremptywalls ska inspirera, ser hon det också som en portfolio över sitt privata företagande. Hon startade kontot för drygt fem år sedan och har försörjt sig som inredare i över fyra år. Allt tack vare kontot. Mäklarfirmor som ville att hon stylade hem inför visningar och privatpersoner som behövde hjälp började ta kontakt, och sedan har det rullat på.

Artikelbild

| Josefin Godén fixar till kuddarna i sängen. Att få sovrummet att se ombonat ut är viktigt. Tricket är mycket textilier och lager på lager i bäddningen.

– Egentligen är jag väldigt färglös, säger Josefin när hon svarar på frågan om vad hon tror det är som drar följare till Fouremptywalls. Min stil är skandinaviskt minimalistisk. Avskalat, grått, vitt och beige. Men det är harmoniskt, och jag tror det lockar. Ibland lägger jag ut tips på hur man med små medel kan skapa stora förändringar i hemmet, det gillar mina följare. Dessutom tror jag att många ser det jag gör som ett drömyrke, och genom mitt konto får man en glimt av det.

Hon menar att hennes hobby också är hennes arbete, även om vardagen inte alltid är som folk ibland tror.

Artikelbild

| Josefin Godén utgår oftast från en neutral färgskala när hon inreder. "Då kan kunden i tanken själv addera sina egna favoritfärger", menar hon.

– 90 procent av tiden är man ju flyttgubbe, man bär och kånkar mest. Det där med att piffa och puffa till kuddar som många tror att jag till största del gör är en väldigt liten bit av mitt jobb. Det är en falsk bild av verkligheten för en inredare.

Samtidigt visar bilderna på Fouremptywalls en polerad och perfekt yta. Hon tänker ofta att det inte är på riktigt, det är ju inte så det verkliga livet ser ut. Inte sällan ursäktar hennes kunder sig för hur det ser ut när hon kommer hem till dem.

Artikelbild

| Här ordnar Josefin med belysningen i sovrummet. Rätt ljussättning gör mycket för att framhäva rummet.

– Ni skulle se mina 67 kvadrat i Luthagen, brukar jag tänka då. De är ofta inte stylade alls. Disk på köksbänken, leksaker på vardagsrumsgolvet och kaffekoppar på soffbordet, för det mesta är det kaos!

TIPS

Artikelbild

| Detaljerna är viktiga vid homestyling för att bostaden inte ska kännas avskalad, menar Josefin.

Stora förändringar med små medel

Här är inredaren Josefin Godéns bästa inredningstips för att med små medel skapa stora förändringar:

Artikelbild

| Den skandinaviska stilen med ljusa färger och ljusa träslag tilltalar många lägenhetsspekulanter, anser Josefin Godén.

1. Textilier och växter skapar snabbt en hemtrevlig känsla. Plädar, mattor och plantor gör att rummet känns varmt och ombonat.

2. Bra lampor kan verkligen framhäva ett utrymme. Använd 5–9 ljuspunkter per rum, och mixa tak-, golv-, bords-, och väggbelysning.

Artikelbild

| Tavlor, växter och textilier skapar en hemtrevlig känsla. Josefin beskriver sin heminredningsstil som "skandinavisk minimalistisk".

3. Måla och klä om möbler i stället för att köpa nya. Det är enkelt att ge nytt liv åt de gamla, och det är bättre för miljön.

4. Håll en neutral bas i bostaden: vita eller ljusa väggar. Det underlättar om du med små medel vill ändra känsla i hemmet.