– Just nu finns det fler köpare än säljare som är aktiva. När det blir lite varmare och lite grönare brukar de som vill sälja höra av sig. Sedan tar det i regel två till tre veckor innan huset ligger ute till försäljning, säger Sune Eriksson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Östhammar.

– Mycket beror på vädret när säsongen kommer i gång. Vi ser alltid ett ökat intresse för fritidshus när det blir varmare, säger Anders Lindgren på Fastighetsbyrån i Östhammar.

De arbetar på den marknad i Uppsala län där snittpriset på fritidshus ligger som högst. I Östhammar kostar fritidshuset i genomsnitt 1,7 miljoner kronor, enligt en kartläggning nyligen. I kommunen finns cirka 5 000 fritidshus och bland annat Öregrund med omnejd gör kommunen till en het marknad när det gäller fritidshus. Närhet till vatten och hög boendestandard är faktorer som kan driva upp priserna ytterligare.

Mäklarsäsongen för fritidshus är i regel som mest intensiv mellan april och september.

– Då är det i regel fullt upp för oss mäklare här, även om en del objekt förmedlas av mäklare i bland annat Uppsala och Stockholm, säger Sune Eriksson.

– Vi förmedlar fritidshus året runt, men under april–september är det som mest intensivt, säger Anders Lindgren.

Vad betyder fritidshusmarknaden för er som mäklare?

– Det är en hög andel av de objekt vi säljer, så det är klart att det har betydelse, svarar Anders Lindgren.