Flytten till Sala Backe i Uppsala för snart två år sedan blev inte som Maria Sundberg hoppats.

– Jag tyckte det var skitjobbigt att behöva anpassa mig till andra och blev uttråkad av att inte ha något att göra i lägenheten, berättar hon. 

Maria, som idag är 25 år, övervägde att flytta hem till föräldrarnas villa i Björklinge – om inte hon och sambon Jimmy Karlsson lyckades hitta ett hus. Paret började optimistiskt leta efter lämpliga objekt nära Uppsala, men insåg snart att de med budgeten på 1,4 miljoner behövde söka sig längre bort.

Artikelbild

| Fåtöljerna med tillhörande soffa i Chesterfield-stil för 800 kronor är Marias hittills bästa Blocket-fynd. Om alla djurhorn på väggarna säger hon: ”Man kan tro att vi är jägare, men de är bara utsmyckning.”

– Jag hade sett det här huset flera gånger på nätet och konstaterat att det var för dyrt för oss, säger Maria.

Men när priset sänktes lyckades hon övertala Jimmy att åka på visning, trots att han inte alls var sugen på Tärnsjö. Väl på plats kändes huset rätt för dem båda. Däremot drog sig Jimmy för pendlingsavståndet. Han är plåtslagare på byggen i Uppsala och Västerås.

– Jag var rädd att bli helt slut av allt bilkörande. Men man vänjer sig och nu stör det mig inte alls, säger han. 

Jämfört med lägenheten på 56 kvadrat har paret nu stora ytor i husets två plan och källare, som när det byggdes 1915 hyste bostäder för arbetare i det intilliggande garveriet. Sedan flytten i november förra året har de hunnit renovera en hel del. Redan på visningen syntes det att fasaden höll på att rasa ihop. För isolering, ny panel och målning anlitades en lokal hantverkare för 70 000 kronor. Nedre halvan av huset får dock vänta till nästa år på att bli målat. Maria och Jimmy vill ha kvar en buffert och utrymme för andra viktigare utgifter – som konserter. De gillar allt från rock till thrash metal.

Artikelbild

| Katten Castiel hängde med i flytten från Sala Backe.

– Och nu har vi lyckats få biljetter till Håkan Hellström. Man måste ha kul också, säger Jimmy. 

Alla inomhusjobb i huset har Maria och Jimmy gjort själva. Arbetsfördelningen dem emellan är tydlig.

Artikelbild

| Uterummets tomat- och paprikaplantor kommer från början från Marias mamma, men sedan flytten till huset har även Marias intresse för växter börjat vakna. ”Jag vill odla både potatis, morötter och rabarber”, säger hon.

– Jag kommer med idéer, planerar och strukturerar och Jimmy gör. Och med mig går det inte att skjuta på saker, det ska göras nu, säger Maria.

Mitt i varje projekt brukar det komma en fas när arbetet inte går som de tänkt sig och måste göras om.

Artikelbild

| Köket renoverades 2015 av en tidigare ägare, men Maria och Jimmy bytte färg på de vita luckorna till ljust grå. Helgen innan UNTs besök fick bänkytorna ny dekorplast

– Jag är typen som ledsnar fort och bara kör. Då blir inte alltid resultatet så bra. Det är typ då vi bråkar, säger Jimmy.

Maria gillar att handla begagnat och nästan alla husets möbler kommer från Blocket eller Facebook Marketplace. Särskilt nöjd är hon med soffan och de två tillhörande fåtöljerna i Chesterfield-stil. 

Artikelbild

| De två katterna som hängt med från lägenheten i Sala Backe har nu fått sällskap av ynglingen Bobby.

– Vi fick alltihop för 800 kronor. Det är mitt bästa fynd, säger hon.

När panelen byttes ut hittade snickaren den gamla putsade fasaden och till och med några originalfönster.

Artikelbild

| Maria och Jimmy gillade inte att alla ytskikt var vita och har bland annat målat om trappan i grått.

– Jag blev först jätteglad för de fina fönstren, men de hade tyvärr ruttnat under isoleringen och träfasaden, säger Maria.

Intill tvättstugan nere i källaren väntar andra överraskningar på att bli upptäckta. Bakom en trävägg finns det enligt en tidigare ägare en matkällare. Men paret avvaktar med att se efter.

Artikelbild

| Byrån i övre hallen från sent 1800-tal är ett av Marias begagnatfynd och var tillsammans med pigtittaren en 18-årspresent till säljarens mormor.

– Man drar sig för att se vad som rasar ut, menar Jimmy.

– Det kanske finns vin där som är värt stora pengar. Eller också en massa spindlar, fantiserar Maria, som redan besväras av silverfiskarna i förrådet.

Artikelbild

| Sovrumsfärgen fick Jimmy från en kompis pappa, som beställt fel färg till en skola. 10 liter finns fortfarande kvar till något annat projekt.

Det för oss över till ett ämne som många förknippar med Tärnsjö – myggen.

– Alla frågar om det sedan vi flyttade hit. Det är klart det har varit mygg, men de flesta av årets myggbett har jag fått någon annanstans än här. Och då misslyckades de ändå med bekämpningen, säger Jimmy.