Julen har alltid varit full av färg och ljus för att mota mörkret och kylan. Och julinredningen i år delas upp i två tydliga trender - traditionellt och progressivt.

De mörka gröna och röda färgerna ramar in den mer traditionella julen.

– Den första trenden är murrig, hemkär och ombonad. Antingen som ett klassiskt sekelskifteshem eller överdådigt venetianskt. Men det kan även gå i samma linje som årets julklapp att man gör mycket pynt själv – med inspiration från skogen och hantverkartraditionen, säger Sofia Fredriksson från Inredningskontoret i Uppsala.

Artikelbild

| Den rosaglittriga ”fantasijulen” är en trend i julinredningen i år.

Den andra ären stark motreaktion och inredarna liknar den vid ”more is more”.

– Trenden liknar mer en ”fantasijul” med turkosa tomtar, glittriga rosa flamingos och diskokulor. Det behöver inte vara en traditionell gran utan den kan bytas ut mot en vit plastgran med blinkande led-lampor, säger Emma Arpe från Inredningskontoret.

Belysningen har alltid spelat en central roll under både julen och vintermånaderna.

– Vi är inte garanterade snö längre så då får vi hjälpa julstämningen lite på traven med rätt stämningsfull belysning. Och i dag känns det som att man är snabb på att ta fram ljuset så fort det börjar bli mörkt, säger Sofia Fredriksson.

Artikelbild

| Med skogen som inspiration ramar de mörka gröna och röda färgerna in den mer traditionella julen.

Även ljuset är en tydlig trenddelare.

– Ser man på den traditionella julinredningen så eftersträvar man gärna det äkta, rofyllda och harmoniska ljuset. I ”fantasijulen” så är det i stället blinkande och starka färger, säger Emma Arpe.