Booli har på uppdrag av UNT tagit fram statistik över de mäklare som under 2016 sålt flest bostäder och för mest pengar. Den mäklare som under året som gick sålde för den största totalsumman var Robin Gelinder på Widerlöv&Co som sålde för ett totalt värde av 275 450 000 kronor.

– Det känns självklart väldigt roligt. Men det var ett ganska speciellt år. I början av året fanns ett stort intresse för alla slags lägenheter, men i samband med att amorteringskravet infördes minskade intresset för mindre lägenheter. Under hösten hämtade det upp sig något igen, säger Robin Gelinder.

LÄS MER: Hon sålde över en bostad i veckan under 2016 – flest i Uppsala.

Sålde du något speciellt under året som gjorde att totalsumman blev så hög?

– Faktiskt inte. Jag sålde några riktigt dyra villor i bra områden, men mest har det faktiskt varit vanliga ettor och tvåor, säger Robin Gelinder.

Han började som mäklare så sent som 2011 och har på kort tid lyckats nå framgång. Nyckeln tror han är att han gillar sitt jobb.

– Jag tror att det krävs att man verkligen älskar det man gör. Jag ser det inte direkt som ett jobb utan mer som en livsstil. Det låter kanske lite klyschigt, men ska man vara en framgångsrik mäklare gäller det att alltid vara tillgänglig, snabbt svara på frågor, skriva kontrakt på obekväm arbetstid och visa objekt när kunden faktiskt kan titta, säger Robin Gelinder.

Att ha roligt på jobbet tror han är en annan framgångsfaktor.

– Jag tycker ju att det är lika roligt att sälja en bostad som att gå på bio eller något annat, säger Robin Gelinder.

Han ser sig själv som duktig på att koppla av när han faktiskt har avsatt tid för att ta det lugnt. När han är ledig lämnar han helst Uppsala för att få andrum.

LÄS MER: Se hela listan över de mäklare i Uppsala som sålde flest antal bostäder under 2016

Har du något drömobjekt att sälja?

– Det vore otroligt häftigt att sälja slottet i Uppsala. En väldigt stor byggnad som alla känner till och som är väldigt vacker.

Om du sålt för över 275 miljoner undrar man ju hur mycket du själv egentligen tjänar?

– Säljer man väldigt många bostäder tjänar man väldigt bra. Men slår man ut det på timlönen är det nog inte så många som skulle vilja byta. Arbetstiden en vanlig vecka är ofta runt 70-80 timmar. Det är som två heltidsjobb och dessutom ska man vara tillgänglig de andra timmarna också. Två heltidsjobb plus jour, säger Robin Gelinder.

De tio mäklare som sålde för mest pengar under 2016*:

1. Robin Gelinder, Widerlöv & Co - 275 450 000 kronor

2. Martin Boholm, Notar/Svensk fastighetsförmedling - 222 655 000 kronor

3. Erik Hedlund, Notar - 214 855 000 kronor

4. Linn Grape Wahlström, Länsförsäkringar fastighetsförmedling - 200 410 000 kronor

5. Mats Jansson, Länsförsäkringar fastighetsförmedling - 171 665 000 kronor

6. David Wallin, Länsförsäkringar fastighetsförmedling - 165 160 000 kronor

7. Andreas Lindqvist, Svensk fastighetsförmedling - 165 000 000 kronor

8. Michael Melin, Widerlöv & Co - 147 215 000 kronor

9. Marcus Höglund, Bjurfors - 144 695 000 kronor

10. Katarina Wiksell, Mäklarhuset - 140 165 000 kronor

*Summan som redovisas är det totala värdet av publicerade annonser på Booli.

LÄS MER: Så väljer du rätt mäklare – Tips på hur du hittar rätt bland alla mäklare och mäklarbyråer.

På uppdrag av UNT har Booli tagit fram statistik över de mäklare i Uppsala som under 2016 sålde flest bostäder och för mest pengar. I statistiken ingår alla Uppsalas mäklarbyråer men bara bostäder som haft en öppen budgivning och varit ute på annons. Endast privatbostäder, inga kommersiella fastigheter, har tagits med i beräkningarna. Nyproduktionsbostäder är inte heller inkluderade.