Notar, med sitt nya kontor på Brantingstorg, är en ganska liten byrå som siktar på att växa.

– Man ska ha höga ambitioner, topp tre i Uppsala om tio år, säger delägaren Martin Boholm.

Efter sju respektive tio år i branschen ville han och Erik Hedlund pröva vingarna, och i februari köpte de Uppsalakontoret.

– Nu har vi chans att göra det vi vet fungerar för våra kunder. I större organisationer är det svårare att jobba helt efter sina lokala förutsättningar, säger Erik Hedlund.

Den egna prägeln är viktig, berättar han.

– Vi vill göra det på vårt sätt. Till exempel har vi hellre sju-åtta mäklare som går riktigt bra än femton som går halvskapligt.

Fem praktikanter – lika många som hela personalstyrkan idag – är på väg in. Många, men ändå så få att ägarna ska ha tid att coacha dem.

– Vi vill verkligen utbilda vår personal från grunden, säger Martin Boholm.

Mohv, den allra nyaste byrån i Uppsala, har fortfarande någon list och lite konst att sätta upp på kontoret där de flyttade in i juli. När UNT kikar förbi är Mikael Ljungberg den enda på plats – kollegorna är ute hos kunder.

– … det är precis så här det ska se ut på ett mäklarkontor! säger delägaren Mikael Ljungberg.

I en bransch där anseendet är det viktigaste kan ett nytt varumärke ligga en till last – få Uppsalabor känner till Mohvs lila logga. Men Mikael Ljungberg själv är desto äldre i gemet, efter femton år som mäklare känner han staden och har skaffat många kontakter.

– Det är viktigt att varumärket känns rätt och har marknadsföring i framkant, men man väljer också en specifik mäklare när man ska sälja, säger han.

LÄS MER: Trögare husmarknad i Uppsala

Mohv planerar inte att alltid vara en liten uppstickare: målet är att växa, kanske bli topp fem i Uppsala, men ”klokt och i rätt takt” – och med en sund företagskultur i en bransch där man annars kan jobba precis hur mycket som helst. En tredje person utöver ägarduon började precis.

– Vi har inrett för sex fastighetsmäklare, det är första delmålet att fylla de platserna, säger Mikael Ljungberg.

Hur många mäklare får det plats i Uppsala?

– Om man gör sitt jobb bra så finns det plats.

Förra året införde Finansinspektionen ett amorteringskrav för att öka återbetalningstakten på bolån – och nästa år skärps kraven av allt att döma ytterligare. Men åtstramningarna är ingenting som oroar mäklarna.

– Det är jättesvårt att säga i siffror hur det kommer påverka oss, men jag tycker det är klokt med åtstramande åtgärder, säger Mikael Ljungberg.

Att politiken vill kyla av bostadsmarknaden och minska hushållens belåning märks däremot av, tycker han.

– Just nu känner vi av en försiktighet. Det är fler visningar, framför allt på bostadsrätterna, säger Mikael Ljungberg.

Den höga byggtakten i Uppsala då?

– Att det byggs är ett av skälen till att vi inte känner oro för framtiden. Uppsala växer så det knakar och allt som byggs kommer också ut på en andrahandsmarknad.

Men sjunker inte priserna?

– Det är ju också en effekt. Men ingen byrå lever på en riktigt bra affär, utan på omsättning.

Dessutom, menar Mikael Ljungberg, ökar efterfrågan på bra mäklare.

– När marknaden svalnar blir det ännu viktigare att få bra hjälp, ärlig information och rätt råd från början, säger han.

Tonen från Notars ägarduo är liknande: de beskriver läget som en återgång till ett normaltillstånd efter tio års utsvävning. Inte dem emot.

– Det är ju sunt att man betalar av sina lån, menar Martin Boholm.

Erik Hedlund fyller i:

– Nu får vi efterfrågan och utbud som mer möter varandra, men priserna tror vi kommer vara ganska stabila. Det finns inga stora hot i Uppsala, med låg arbetslöshet, god inflyttningstakt, företag som utvecklar sina verksamheter ... Det känns ganska tryggt att jobba här.