Vi befinner oss på Kungsholmen i Stockholm på anrika Stockholms sjukhem – grundat för över 150 år sedan (1867).

Men det var inte här som Karin Thalén inledde sin yrkesresa som har tagit henne till ett flertal toppjobb inom vården.

Det var i stället som biträde på äldreboendet Lenagården i Vattholma, där hon växte upp, som allting började.

– Det var där, som 17-åring, jag tog mina första steg när det gäller äldreomsorg. Jag blev sedan nyfiken på mer och utbildade mig till undersköterska, säger Thalén.

Men det stannade som sagt inte vid det.

Efter att hon vidareutbildat sig till sjuksköterska – och ha tjänstgjort i några år på Samariterhemmet i Uppsala och då också som facklig företrädare – har toppjobben inom vården radat upp sig.

Först som utredare på landstinget (numera Region Uppsala) därefter biträdande verksamhetschef och senare verksamhetschef för geriatriken på Samariterhemmet som tillhörde Akademiska sjukhuset.

– Då var jag den första sjuksköterskan någonsin som blev verksamhetschef på Akademiska. Jag blev även utsedd till årets chef i landstinget under de åren, säger Karin Thalén.

Efter tiden på Akademiska rekryterades Karin Thalén till tjänsten som sjukhuschef på lasarettet i Enköping. Där stannade hon i två år innan hon tog uppdraget som förvaltningschef på Tiohundra i Norrtälje kommun. Tiohundra var då en gemensam nämnd med kommunen och Stockholms läns landsting, och är i dag ett kommunalförbund som länkar samman kommunal drift av äldre- och handikappomsorg samt sjukvård från landstinget. En annorlunda och uppmärksammad lösning i stället för att kommunerna ansvarar för hemtjänsten och äldreboenden, medan landstingen ansvarar för sjukvården som i regel.

– Jag hade ansvar för ett gäng på 60 personer och en budget på 2,4 miljarder kronor på den tiden. Det här var något nytt då, vilket lockade besökare både från övriga Sverige och från utlandet som ville studera vad vi gjorde och hur det fungerade, fortsätter jubilaren.

Efter sex år i Norrtälje blev Karin Thalén erbjuden jobbet som vd för HSB omsorg. Men sedan två år tillbaka är hon sjukhusdirektör på Stockholms sjukhem, en stiftelseägd rörelse som i huvudsak sysslar med rehabilitering, palliativ vård, geriatrik och äldreomsorg.

Sjukhusdirektörstjänsten innebär ansvar för runt 900 anställda och 500 patienter varje dag.

Trots en hög arbetsbelastning, och en slitsam pendling från lägenheten i Norby, är det ett ställe som Karin Thalén stortrivs på.

– Det är som en liten juvel det här, brukar jag säga. Vi har ett gott rykte och är attraktiva som arbetsgivare och har lätt att rekrytera personal, vilket inte alla har i dag i den här branschen.

Hur ser du på sjukvård och äldreomsorg i Sverige i dag?

– Oftast behöver man både sjukvård och äldreomsorg när man blir äldre, vilket vi har på Stockholms sjukhem. Och det är det stora problemet i dag med sjukvården och äldreomsorgen. Att det är olika huvudmän i form av kommuner och landsting som har ett delat ansvar.

Hur ska man lösa det?

– Jag tycker för det första att vi har för många kommuner och landsting i dag, och att Sverige är ett rätt litet land. Varje kommun och landsting har sitt eget styre, och vård och omsorg hänger inte ihop för medborgarna, och det tycker jag är ett dilemma. Jag gillar Tiohundra-modellen och skulle gärna se den på fler ställen.

Karin Thalén har för avsikt att jobba ett par år till – åtminstone fram till pensionen. Sedan ser hon gärna en fortsatt karriär inom politiken.

– Min morfar var politiskt aktiv i Centerpartiet. Han hade en stor bondgård ute i Ramsta, mellan Uppsala och Örsundsbro. Sedan vet jag inte riktigt vilket parti som passar mig, men att få använda de kunskaper som jag har samlat på mig vore roligt. Det kan bli en ny period i livet efter att jag har slutat arbeta. Nu hinner jag inte.