Är det redan dags för årets upplaga av Uppsala franska filmfestival? Ja, det stämmer, eftersom festivalen, vars sjunde upplaga arrangerade så sent som i november förra året, från och med i år ska äga rum i mars månad.

– Så vi har haft kortare tid än vanligt på oss att planera festivalen, säger festivalens grundare Philippe Collet, som tillsammans med en tropp av filmälskande volontärer arrangerar festivalen.

­Trots att arrangörerna haft mindre än ett halvår på sig att sy ihop en ny festival bjuds det under fyra dagar på en mängd franskspråkiga filmer av toppkvalitet, panelsamtal med representanter från fotbollsklubben Sirius och Sveriges Lantbruksuniversitet samt intervjuer med gästande regissörer.

Artikelbild

| På torsdag invigs den åttonde upplagan av Uppsala franska filmfestival. Förutom att presentera en mängd nya franskspråkiga filmer visas också klassikern "Skuggornas armé" (1969) som handlar om den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Detta för att uppmärksamma att det i år är 80 år sedan andra världskriget började.

­– Det är den mest ambitiösa festivalen hittills. Vi visar fler filmer än tidigare och det är första gången som vi ordnar diskussioner efter några av visningarna, säger Emeline Lhermite, som sitter i festivalens styrgrupp samt i den kommitté som väljer ut vilka filmer som ska visas på festivalen.

Årets festival har temat "(inte) Ensam", vilket innebär att samtliga filmer som visas på något sätt behandlar å ena sidan ensamhet och å andra sidan gemenskap, därav ordet "inte" inom parentes.

– Det är andra året som festivalen har ett särskilt tema, det bidrar till att festivalen får en starkare profil och det underlättar när vi ska välja vilka filmer vi ska visa, säger Philippe Collet.

Även om samtliga filmer har temat gemensamt så handlar de också om vitt skilda saker, om allt från skidåkare och krigsveteraner till fiskare och bönder. Sammanlagt visas 17 filmer på festivalen och precis som förra året arrangerar man gratis skolvisningar av några utvalda filmer, som sedan följs av diskussioner.

Festivalens hedersgäst är i år är den franske regissören Pierre Jolivet, som till festivalen tar med sig sin prisbelönade film "The night watchman".

Pierre Jolivet är en stor beundrare av filmskaparen Ingmar Bergman. Passande nog äger festivalen rum på Slottsbiografen, där Bergman hade många av sina tidiga filmupplevelser.

– Vi kommer att arrangera en rundvandring för Pierre Jolivet här i Uppsala. Han ska få vandra runt i Ingmar Bergmans fotspår, säger Emeline Lhermite.

Gästar gör också den unga filmskaparen Yuliya Antonova , rysk till sin börd, boende i Umeå och franskspråkig – samt en stigande stjärna på kortfilmsscenen.

– Hon har haft roller i flera franska kortfilmer och nyligen debuterade hon också som kortfilmsregissör, säger Philippe Collet.

Namnet till trots är det inte bara franska filmer som visas på festivalen, utan franskspråkiga filmer. Franskan talas ju som bekant i många länder världen över.

– Vi vill inte bara ha franska filmer, i år visar vi till exempel filmen "La Pirogue" som är en fransk-senegalesisk samproduktion, Viktigt att understryka är att alla filmer som visas på festivalen är textade på engelska och inte på svenska, för att så många som möjlighet ska kunna se filmerna, säger Philippe Collet.

Han och Emeline Lhermite ser ljust på festivalens framtid, inte minst tror de att samarbetet med Uppsala internationella kortfilmsfestival kan utvecklas.

­– Det vore fantastiskt om vi kunde få till en speciell dag under kortfilmsfestivalen, en dag med fransk film som de kan arrangera i samarbete med oss, säger Philippe Collet.