– Ofta när man pratar om karriär och barn så är det karriär eller barn. Vi tror i stället på karriär med barn. Du måste inte välja mellan de två, säger Michaela Wåhlberg.

Två månader efter att hennes dotter Aline föddes, kände hon sig rastlös och började kolla upp vad det fanns för grupper och event för föräldralediga.

– Jag upplevde ett behov av att få finnas i ett sammanhang där vi inte bara pratade om blöjbyten, amning och vakna nätter. Det är jättebra att sådana grupper finns, men jag ville ha något mer där fokus låg på mig som individ och yrkesperson, berättar Michaela.

Artikelbild

Michaela kände också att hennes arbetsgivare inte längre såg eller räknade med henne i samma utsträckning när hon var föräldraledig.

– Att jobba som managementkonsult med inriktning mot förändringsledning som jag gör är kanske extremt. Men är du föräldraledig är du inte längre säljbar och därmed ingen intäkt för företaget.

Michaela hittade nätverket f-gruppen i Stockholm och tänkte att hon ville ha samma möjligheter i Uppsala.

– Det här var upprinnelsen och det som triggade mig att starta även i Uppsala. Jag hittade två likasinnade i Bente Erfäldt och Johanna Rönnblom och vi gick ihop och brainstormade om vad vi ville ha för typ av föreläsare. Vi sökte sponsorer och lokaler och startade igång f-gruppen våren 2018.

Artikelbild

F-gruppen Uppsala riktar sig till mammor och pappor från alla yrkeskategorier med den gemensamma nämnaren att de har ett intresse för såväl personlig utveckling som karriärsutveckling och nätverkande. Gruppen bjuder in föreläsare på teman som ledarskap, coachning i karriären, presentationsteknik och karriärplanering. Och vid varje träff kan föräldrar träffas med sina barn samtidigt som de får inspireras kring olika teman och ges utrymme att nätverka med varandra.

My Westberg, även hon managementkonsult, hörde talas om f-gruppen via en kompis.

Artikelbild

– Jag blev jätteglad när jag fick höra att de dragit igång i Uppsala. Redan under graviditeten kände jag att jag inte ville hamna utanför jobbmarknaden. Jag behövde en aktivitet där jag kunde nätverka. Och så tyckte jag att det var kanonbra att bebisen fick vara med under träffarna.

My gick först på träffar i Stockholm och hoppades på att nätverket skulle dra igång i Uppsala igen efter ett kortare uppehåll.

– Jag kom i kontakt med Michaela och så drog vi igång f-gruppen på nytt i Uppsala, berättar My.

Årets första träff i Uppsala 2019 hålls den 7 februari och kommer handla om ledarskap och hur man skapar effektiva team.

– Det som håller samman träffarna är temat karriär och barn. Urvalet handlar om vad vi själva vill höra, men vi försöker också tänka brett och rikta oss till så många yrkesgrupper som möjligt, säger My.

Eventen hålls dagtid i Studiefrämjandets lokaler mellan kl.10.30-13.00 och inkluderar tid för både föreläsning och mingel.

– En situation som jag tror gemene man ofta hamnar i under sin föräldraledighet är tanken på att byta jobb eller yrkesbana. Och då är det fantastiskt med våra nätverksträffar där du får chans att prata med ett antal personer från andra yrkeskategorier och höra hur de arbetar där. Tack vare träffarna har jag exempelvis landat i att jag trivs väldigt bra på mitt jobb, säger Michaela.

Att träffarna är energifyllda och utmanande för den som föreläser är lätt att förstå när också lika många barn som vuxna är i rummet.

– Att göra mottagaranalys innan en föreläsning är nog rätt rolig: ”ok, här har jag 20 stycken föräldralediga mammor och pappor i åldersgruppen 25-40 år, och sen lika många bebisar och småbarn”, skrattar Michaela.

Att bli förälder är en erfarenhet som Michaela och My tycker att de har nytta av även på jobbet.

– Som förälder blir man bättre på att planera, prioritera och att vara effektiv. Det är goda egenskaper om du ska jobba som ledare till exempel, säger My.

Michaela som börjat jobba efter sin föräldraledighet märker att hon använder tiden på jobbet på ett annat sätt nu.

– Jag har definitivt blivit mer effektiv på jobbet. När jag ska hålla i ett möte går jag in med en tydlig agenda och struktur och låter inte onödig tid gå till spillo. Jag har kommit till insikt om att jag värderar min tid mer nu. Minsta tidsbesparing på jobbet gagnar även familjen.