Enköpingsbon, en kvinna i knappa 30-årsåldern, har åtalats för 60 fall av bedrägerier som har skett genom annonsering på Facebook. Hon har erkänt brottsligheten, som har skett mellan augusti förra året och början av januari i år, i polisförhör.

Kvinnan har annonserat ut kläder, telefoner och böcker. Summorna som hon har tagit betalt för varorna har skiftat från som lägst 130 kronor till 4 500 kronor. Bedrägeribrotten räknas som ringa eller som bedrägeribrott av normalgraden beroende på hur stort belopp det handlar om. I tio fall rör det sig om bedrägeri av normalgraden, då beloppen överstiger 1 000 kronor.

Enköpingsbon har fått sammanlagt 42 635 kronor för utannonserade kläder, böcker och telefoner som aldrig nådde sina köpare.

De 60 offren för bedrägerierna är bosatta på skilda håll i Sverige. I några fall har köparna vistats i Enköping. Alla offer utom två (som har betalat 150 kronor vardera) har begärt skadestånd på den summa som de har betalat till kvinnan för varorna, utan att de sedan har fått dem levererade.

Åklagaren räknar med en relativt snabb rättegång, under 12 timmar, med tanke på den skriftliga bevisning som finns och att kvinnan har erkänt.