De flesta förknippar nog alla hjärtans dag med blommor, gärna röda rosor denna dag som går i kärlekens tecken. Det råder nog inte heller någon tvekan om att blomsterhandlarna har en väldigt stor försäljningsdag den 14 februari varje år.

På Flora Blommor på Tullgatan i Enköping förbereder man sig febrilt under onsdagen inför den stundande stora tillströmningen av kunder. Det konstnärliga dekorationsarbetet med att skapa buketter pågår för högtryck. På onsdagen har de tid att prata med pressen, knappast på torsdagen.

Butiken är smyckad med hjärtformade ballonger, och blommor förstås. Reklamaffischer propagerar för att man ska ge bort fjärilar i magen. I skåpet med snittblommor har man bullat upp med en imponerande samling röda rosor.

Artikelbild

| Rowina Hilding med en bukett tulpaner.

– Det är mycket att göra, men det är roligt, säger Rowina Hilding som håller på och gör i ordning en bukett med röda tulpaner.

För det är inte bara rosor som gäller, även om det är mest röda rosor. Röda tulpaner och romantiska buketter med röda rosor blandade med andra blomster går också hem i stugorna i Enköping.

– Vi säljer mycket, mycket mer på alla hjärtans dag. Det är årets bästa enskilda dag, berättar Ove Eriksson.

Han räknar med att butiken kommer att sälja flera hundra blommogram och säkert få lika många fysiska kunder under alla hjärtans dag.

Artikelbild

| Ballonger som ser ut som hjärtan höjer stämningen i butiken för Ove Eriksson och medarbetarna.

Du då, ger du din partner blommor på alla hjärtans dag?

– Ja, det är väl klart. Hon får den finaste buketten av alla. Man tröttnar aldrig på blommor och man tröttnar aldrig på att ge blommor, säger blomsterhandlaren Ove Eriksson.