50 år är en lång tid och historiken berättar om ett mycket omväxlande musikaliskt liv för denna Enköpingskör som idag samlar drygt 40 sångare, men gärna tar emot fler.

– Från början var Enköpings Kammarkör främst en ungdomskör. Idag har vi en något högre medelålder. Men annars är nog det mesta sig ganska likt, berättar körens ordförande Anne Nilsson i körens jubileumsskrift.

Det är inte bara kören som jubilerar utan även dess ledare Peter Melin, som har varit dirigent i hela 30 år och bidragit till att repertoaren varierat från 1900-talets Elvis- konsert All Shook Up! 2013 på Joar Blå till barockmästaren J S Bachs Juloratorium, ett av körens paradnummer som uppförts hela elva gånger och som avslutar jubileumsåret 2018. Årstidsrelaterade visor och sånger i vår-, sommar- eller julkonserter har varvats med jazziga inslag med spännande musiker som Uppsala University Jazz Orchestra och Ulf Johansson Werre i den andäktigt gripande Sacred Concert av Duke Ellington 2014. Ett av många storslagna verk på repertoaren.

Artikelbild

| Kören hittills största satsning var Carl Orffs Carmina Burana som 2015 framfördes på Idrottshuset i Enköping och UKK (Uppsala Konsert & Kongress). Fyra körer, orkester och solister. Totalt 200 på scenen.

Den allra största upplevelsen för kören torde vara den gigantiska satsningen på Carl Orffs Carmina Burana 2015 i Idrottshuset i Enköping och Uppsala Konsert & Kongress. En önskedröm för dirigenten, som han genomförde med Enköpings Kammarkör och sina andra körer Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget samt Uppsala Blåsarsinfonietta. Även Uppsala domkyrkas flickkör deltog samt solisterna Karin Ingebäck, sopran, och Olle Persson, baryton.

Möten med musiker, körresor, körinternat och körfestivaler utomlands har avlöst varandra. En av de första körresorna gick till Polen med besök i Chopins födelsehem och vid senaste körresan till Portugal 2016 framträdde kören på körfestivalen i Montemor-o-Novo, en spännande bekantskap.

Stora, klassiska profana och sakrala verk, opera, gospel, folkmusik, pop, jazz och visor. Inget är främmande för 50-åriga Enköpings Kammarkör som i år kommer att ge fyra jubileumskonserter. Den första i Tingshuset fredag den 16 februari, den andra lördag den 5 maj, den tredje lördag den 20 oktober och den fjärde lördag den 22 december. De tre sista i Vårfrukyrkan.

Men först alltså invigningskonserten i Tingshuset för inbjudna och köpare av körens jubileumsarrangemang tillsammans med pianisten Magnus Ludwigsson, en av körens många samarbetspartners. Lokalen är vald för att den är körens övningslokal. I samband med konserten lanseras körens jubileumsskrift. Den hittar man också digitalt på www.enkopingskammarkor.se från och med den 17 februari.