I höstas var Håkan helt orkeslös. Så fort han kom hem från jobbet somnade han i soffan. Dessutom kunde inte Håkan sjunga som vanligt, han var konstant hes. Till slut gick han till doktorn och fick beskedet att han hade så kallad hormonell cancer, NET.

– Det var inte ett sånt' där cancerbesked man ser i filmer. Läkaren var lugn och sa att jag "valt rätt" cancer eftersom den är långsam och att jag skulle bli bra efter operationen.

Håkan sitter tillbakalutad i en av bibliotekets korgstolar. Jackan är fortfarande på medan han berättar, nästan helt utan avbrott, om de senaste månadernas berg- och dalbana. Parallellt med sjukhusbesöken och den stundande operationen tog hans författarkarriär ny fart. Hans första barnbok i "Mofran-serien" släpptes som ljudbok ungefär samtidigt som cancern upptäcktes i november.

Artikelbild

| I vår trycks den första av Håkan Mattssons barnböcker i serien "Mofran och Theo".

– När jag låg i sjukhussängen, på väg att bli opererad, fick jag ett sms från förlaget som sa att ingen annan ljudbok hade blivit så lyssnad på under sina första dagar.

Han ler åt minnet och berättar att operationen innebar att 20 centimeter tunntarm, en halv meter tjocktarm och tio närliggande lymfkörtlar plockades bort. Idag, fyra månader efter cancerbesked, är han friskförklarad.

– Det är nästan som om jag skäms för att jag sagt att jag har cancer och så har jag inte det längre. Att det är oförskämt av mig att jag har blivit fri från cancer på bara två och en halv månad när jag vet hur illa det kan vara för andra.

Att tänka efter vad som är viktigast i livet hör ofta ihop med ett sjukdomsbesked, men Håkan behövde inte göra den resan. Den hade han gjort två år tidigare då han sålde sin andel i ett lokalt musik- och eventföretag.

Artikelbild

| Ett cancerbesked kan kasta omkull tillvaron helt, men inte för författaren Håkan Mattsson. Han hade redan prioriterat det viktigaste i hans liv: familjen och skrivandet. I vår trycks hans första barnbok och hans andra skönlitterarära bok är snart färdigskriven.

– Jag hade redan kommit underfund med vilka värden i livet som är viktigast för mig, så cancern innebar inga dramatiska förändringar, däremot blev jag bara ännu mer övertygad om att jag måste fortsätta skriva.

När Håkan var liten skrev han alltid, men i tonåren började han ägna sig åt musik istället, det räckte för att få utlopp för kreativiteten.

– Men jag har viss ångest över att jag slutade skriva. Vad hade hänt om jag hade satsat på att skriva istället för musiken? Valde jag rätt?

Även om Håkan nu har skrivit flera böcker känner han sig inte som en etablerad författare.

– Det är det jag satsar på nu, men då måste jag ju också ha en intressant historia att berätta.

Och det har han.