ENKÖPING

Bygghissen som ska ta oss högst upp i huset till trettonde våningen gnisslar betänkligt på vägen upp. Resan går dock bra och vi tar oss upp på taket - högst upp på huset.

– Nu befinner vi oss faktiskt på våning tretton och en halv strax ovanför de båda lägenheterna på trettonde våningen, förklarar Peter Wallin, platschef på Peab som bygger de tre höghusen åt Enköpings Hyresbostäder.

Artikelbild

| Långt ned. De tre trettonvåninghusen är vardera 40 meter höga. Så här ser det ut när man står på taket och tittar ner.

På taket möts vi av en hisnande utsikt över Enköping. Rakt nedanför husen hittar man Westerlundska gymnasiet och lite längre bort rugbyarenan och Korsängens konstgräsplan.

I öster ser vi sandstensåsen och ett av Enköpings två vattentorn. Vänder man sig om och tittar västerut ser man gamla E18, Tillinge kyrka och travtränaren Stefan Melanders träningsanläggning.

Vrider man huvudet i mera sydlig riktning ser man ut till Haga, Gröngarnsåsen, Mariedal och Nynäs.

– De här tre höghusen är definitivt några av Enköpings högsta byggnader tillsammans med de båda vattentornen, menar Leif Lind som är projektledare på EHB.

Artikelbild

| Ovanför. På taket på trettonvåningshuset är utsikten över Enköping hisnande. Här kollar EHB:s VD Jennie Sahlsten vad man ser om man tittar österut.

Från taket tar vi oss ner en halvtrappa till den trettonde våningen och de högst belägna lägenheterna i huset. Högst upp i varje hus kommer det att finnas två lägenheter. I den större av lägenheterna finns ett ateljerum med ett stort fönster som vetter i västlig riktning.

Arbetet med tre höghusen ska vara helt klart i maj nästa år, men redan nu har arbetet med att hyra ut de 26 första lägenheterna påbörjats.

Artikelbild

| Bygge. I de tre höghusen kommer det att finnas totalt 132 lägenheter från tvåor tiill femtrummare samt ett LSS-boende. Inflytt i det första huset är beräknat till januari nästa år.

– Man kan redan nu anmäla intresse för en lägenhet och i november kommer en visningslägenhet att stå klar. Sedan är planen att det ska vara inflyttning i det första huset i januari 2018, förklarar Jennie Sahlsten som är VD på EHB.

Hyran för lägenheterna pendlar från dryga 8 000 kronor i månaden för två rum och kök till cirka 15 000 i månaden för en femrummare på 100 kvadratnmeter.

Artikelbild

| Nyanställd. Johan Jansson är nyanställd som fastighetsutvecklingschef på EHB. Han kommer närmast från ett NCC där han jobbat med Citybanan och Förbifart Stockholm.

Hos byggaren NCC har man börjat med det invändiga arbetet i det höghus som ska stå klart i januari i nästa år.

– Vi har börjat bygga innerväggar samt sätta dit kök, dörrar och lister, berättar Tommy Berggren som arbetschef på Peab.

Tommy Berggren förklarar att det inte är helt vanligt att bygga så höga hus som tretton våningar.

– Det här är det högsta hus som vi byggt i den här regionen på senare tid. Det näst högsta är elvavåningshusen vid gamla cementgjuteriet i Luthagen i Uppsala, berättar Tommy Berggren.