Det förra socialdemokratiska kommunalrådet, på väg till regionfullmäktiges möte i Uppsala när tidningen ringer upp henne, berättar att hon tänker fokusera på vardagsnära frågor i sitt tal.

– Alla har ett ansvar att göra skillnad i vardagen. Hur vi tilltalar varandra vid fikabordet och hemma vid köksbordet har betydelse, säger hon.

Helena Proos vill att vi alla tänker på hur vi uttrycker oss.

– Både medvetet och omedvetet, säger hon.

Manifestationen har blivit en tradition i Enköping. Redan 1997 arrangerade Antirasistiskt nätverk ett liknande arrangemang med dåvarande fullmäktigeordföranden Olle Pettersson (S) som huvudtalare. Sju år senare togs tråden upp på nytt av Magnus Ahlkvist (V).

– Det har skiftat över tid vilka frågor som har varit i fokus i samhället. I dag, när vi är i en situation när vi tagit emot många människor, tycker jag att det viktigt att vi visar att vi är ett Sverige för alla. Samtalstonen och hur vi uttrycker oss är sådana saker där alla har ett ansvar, men också kan påverka, säger Helena Proos.

Fackeltåget och manifestationen har haft olika arrangörer, men sedan 2008 är alla fullmäktigepartier utom Sverigedemokraterna med.

Då, för tio år sedan höll fullmäktigeordföranden och riksdagsledamoten Jessika Vilhelmsson, numera Roswall, (M) en apell för större förståelse människor emellan. Handbollsspelaren Martin Boquist, Mellanösternkännaren Birgitta Holst Alani, prästen Pernilla Cramnell och kulturskolans rektor Magnus Silén är andra som genom åren talat på torget och vid Rådhustrappan.