Det är torrt i skog och mark. Enligt brandriskprognosen är det stor risk för gräsbrand och mycket stor risk för skogsbrand. Men det råder inget eldningsförbud.

– Det som gäller är att vi avråder från eldning. Men det är inget eldningsförbud. Man får elda på egen risk, berättar Rickard Westning, räddningschef på räddningstjänsten Enköping-Håbo.

Nu har Equmenia i Enköping, som tillsammans med Bilda arrangerar valborgsfirandet vid Åsenstugan, beslutat sig för att inte blir någon brasa i kväll.

– Vi har landat i att vi inte kommer att tända, berättar Hanna Ahlberg i Equmenia.

Dessutom har Fanna BK som arrangerar stans andra stora valborgsfirande kommit fram till samma beslut. Man har ställt in eldningen på Fanna IP av säkerhetsskäl.

Det innebär att det inte finns någon större majbrasa inne i Enköping denna valborgsmässoafton.

Den som vill fira in våren tillsammans med andra i stan behöver dock inte misströsta. Båda valborgsarrangörerna har annat än eld på programmen.

– Vi kommer att ha mycket på programmet och ett alternativ till eldningen, som blir en överraskning, säger Hanna Ahlberg.

Bland annat blir det som vanligt fackeltåg, men den här gången slutar inte facklorna i elden. Vårtal, manskör, med mera, står också på programmet.

– Jag tror att vi kommer att ha en trevlig kväll ändå, säger Hanna Ahlberg.