Det är ett 60-tal magnoliaentusiaster från 15 länder som nu under början av maj är på Sverigebesök, dit sällskapet har lagt årets internationella konferens.

Programmet är fullmatat med studiebesök i parker och privata trädgårdar, seminarier och föredrag. På tisdagen fick gruppen gå på magnoliavandring med Stefan Mattson, som var stadsträdgårdsmästare i Enköping i 26 år och som slutade 2007. Det var Mattson som introducerade magnoliaträden i Enköpings offentliga rum i mitten av 1990-talet.

Stefan Mattson guidade gruppen genom parkerna för att titta på de praktfulla och vackra just nu blommande magnoliorna, fast en del exemplar har ännu inte slagit ut i blom. Magnoliavännerna har kameror och mobiltelefoners kameror i ständig beredskap. Enköpings magnolior är nu väldigt väl dokumenterade.

Artikelbild

| Smile. Vita blommor på en magnolia vid Enköpingsån förevigas.

I Drömparken, parkdesignern Piet Oudulfs skapelse, finns till exempel en rikt blommande magnolia av sorten wild cat. Antalet magnoliaarter är dock svindlande många.

– Magnolior finns i över 300 arter. Över hälften är hotade, berättade Beth Edward, USA, som är sekreterare i magnoliasällskapet.

Anita Figlar, USA, som samordnar den internationella konferensen, berättade att sällskapet har 600 medlemmar. Ungefär hälften är från USA. Näst störst medlemsland är Storbritannien. Svenskarna kommer på tredjeplats i antal bland de internationella magnoliaentusiasterna. Bland besökarna i Enköping kunde polacker, sydkoreaner, tyskar, danskar, med flera nationaliteter noteras.

Magnoliasällskapet besöker bland annat Sofiero slott, Uppsala med bland annat Linnéträdgården, Göteborg med botaniska trädgården och Trädgårdsföreningen, med mera under Sverigebesöket. Dessutom ingår en visning av Stefan Mattsons privata trädgård och andra privata trädgårdar i denna resa i magnolians tid. En annan pärla bland de privata trädgårdarna är Lennart Söderbergs trädgård utanför Uppsala. Han har ungefär 150 magnolior.

Artikelbild

| Entusiaster. Stefan Mattson och hans gäster i Drömparken.

Magnoliaentusiasterna fick även en parkvisning av Lena Månsson, från trädgårdsutbildningen på yrkeshögskolan, och en åktur med blå tåget under besöket i Enköping.