Det var något som inte stämde. Varför var brevlådan tom? Klockan var 15:30 på eftermiddagen och Jan Hultéus visste sedan gammalt att Postnord tömmer lådan 18:00. Han tittade på informationsskylten på lådan och fick till sin förvåning se att lådan töms 13:00.

Den ändrade tömningstiden för denna gula brevlåda, liksom för många andra brevlådor i Sverige, började gälla från och med 1 juli. Då togs även söndagstömningen bort över hela Sverige.

Anledningen till slopandet av söndagstömningen är att antalet brev som skickas i Sverige har minskat markant. De minskade brevvolymerna är även orsaken till de tidigarelagda tömningstiderna för de gula brevlådorna.

Artikelbild

| 13:00 gäller för sista brevet om dagarna från lådan vid Stora Coop.

I ett pressmeddelande från Postnord i våras skriver företaget att flertalet av lådorna inte får ändrade tömningstider, men att Postnord på andra områden flyttar tömningstiden en till två timmar. Större förändringar än så kan det bli på orter med färre än 3 000 invånare, enligt pressmeddelandet.

Med tanke på dessa besked från Postnord borde lådan vid Coop inte ha fått tömningstiden tidigarelagd med så mycket som fem timmar, anser Jan Hultéus som för övrigt har varit lantbrevbärare i många år.

– Man får köpa att brevmängden går ner. Men jag kan inte tänka mig att Postnord anser att Coop i Enköping betjänar färre än 3 000 invånare som postombud, säger Jan Hultéus.

Han tycker att det är orättvist mot kunderna som har Coop som postombud att ha 13:00 som tömningstid samtidigt som motsvarande brevlåda på Ica Maxi töms 16:00 (även den lådan tömdes klockan 18 före 1 juli).

– Fem timmars tidigareläggning är långt utanför vad man har angett i sitt eget pressmeddelande. Det här är ren lögn mot det pressmeddelande som Postnord har gått ut med, säger Jan Hultéus.

Dessutom innebär den tidigarelagda tömningen att även kunder som ska lämna in paket hos postombudet har fått sin deadline tidigarelagd lika mycket.

Rami Arzoni, produktionschef på Postnord i Enköping, kan inte förklara skillnaden i tömningstider mellan lådorna utanför Ica Maxi och Stora Coop, utom att Postnord har gjort bedömningar av kundflöde och brevvolymer när förändringarna har bestämts.

– Man har gjort olika bedömningar utifrån kundflödet, säger Rami Arzoni.

– Jag kan inte säga att vi har träffat rätt överallt. Men möjligheten finns fortfarande att skicka brev till klockan 17:00 på kvällarna i lådan utanför Företagscenter på Täljstensgatan, säger han.

Brevlådan utanför Postnords Företagscenter på Täljstensgatan är den som töms sist i Enköpings kommun.