Under de dryga tre veckor som gått sedan valet har beslutet vuxit fram, berättar hon. Även om partiet fortfarande är största parti i kommunfullmäktige, och hon själv fick flest personkryss, har hon succesivt kommit fram till beslutet.

LÄS MER: Kommunalråd avgår

– Det handlar inte om mig. Nu måste vi tänka nytt och då är det förmodligen lättare med en ny person i ledningen som kan bidra till att vi har chans att bilda en ny majoritet i Enköping. Förhoppningsvis kan Socialdemokraterna bli en del av den, säger hon.

Under tisdagskvällen meddelade Helena Proos sina partikamrater. Det blir nu partiets valberedning som får nominera en efterträdare, själv avsäger hon sig sin fullmäktigeplats.

– Det blir ett uppdrag som kommer att pågå parallellt med att alla partier för diskussioner om vem som ska styra Enköping de kommande fyra åren.

Vad hon själv ska göra när hon lämnat över till den kommande efterträdaren vet hon inte. De nio åren hon varit kommunalråd har hon varit tjänstledig från jobbet som key accounter på Folksam och hon hade precis begärt ytterligare fyra år.

– Mitt gamla jobb finns nog inte kvar. Inte chefen heller. Men det kommer att lösa sig, säger hon och berättar att hon det inte saknats jobberbjudanden från andra håll.

Vad som orsakade partiets tapp i valet kan hon inte sätta fingret på ännu.

– Vi har ju levererat massor men det var uppenbarligen inte det som väljarna ville ha, säger hon.