Enligt SMHI:s brandriskprognos är det stor risk för gräsbrand och mycket stor risk för skogsbrand. Ändå är det inget eldningsförbud under valborgsmässoafton.

– Det som gäller är att vi avråder från eldning. Men det är inget eldningsförbud. Man får elda på egen risk, berättar Rickard Westning, räddningschef på räddningstjänsten Enköping-Håbo.

Han förklarar att ett eldningsförbud skulle medföra risk för att någon annan eldar upp rishögarna som har dragits ihop till majbrasorna.

– Då får man en brasa som brinner helt utan bevakning. Så länge man eldar under ordnade former är inte brasorna någon risk. Därför kommer vi inte att ha något eldningsförbud, säger Rickard Westning.

Han berättar att valborgsmässoeldarna brukar vara välordnade arrangemang, stora som små, där arrangörerna ser till att elden övervakas och att det finns vatten framdraget.

– Vi i räddningstjänsten har sällan några stora problem under valborg och det här är inte den första valborg då det är torrt i markerna och vindigt, säger räddningschefen.

– Se till att minimera brasan! Man behöver inte ha en jättestor brasa, utan ha i stället en mindre brasa som man kan hantera, är Rickard Westnings råd till den som ska tända en valborgsmässoeld.