En så kallad foodtruck stod uppställd vid busshållplatsen. Där serverades kaffe och delades påsar med frukost ut till resenärerna. Innehållet i frukostpåsarna var naturligtvis rättvisemärkt. Initiativet verkade uppskattas av fredagsmorgonens bussresenärer, som främst var på väg till Uppsala eller Västerås.

Ebba Tillby skulle just ta bussen. Hon var på väg till Västerås.

Har du ätit frukost hemma?

Artikelbild

| Karl-Erik Axesson, Mr Max och Elisabeth Sköld i samspråk över frukosten.

– Nej, jag har inte hunnit med det i dag, svarade hon.

En resenär som kom till fots och efter att ha fått frukostpåsen även lämnade Gustav Adolfs plan till fots var Karl-Erik Axelsson som var ute och gick med Mr Max, en engelsk springer spaniel som tycktes vara mycket nyfiken på innehållet i husses frukostpåse.

Evenemanget på busstationen ingår i Fairtrades kampanj för att visa hur det enkla valet i livsmedelsbutiken kan göra skillnad för anställda och odlare i fattiga länder.

Kommunalråd Helena Proos var på plats liksom Elisabeth Sköld, samordnare för Fairtrade city Enköping. Enköping är en Fairtrade city-diplomerad kommun och jobbar för att göra det lättare för Enköpingsbor att välja schysst producerade varor. Även kommunen vill bidra till schyssta villkor.

Artikelbild

| Ebba Tillby fick frukost, vilket hon inte hade hunnit få i sig hemifrån.

– I upphandlingar, där det är möjligt, ska man sträva efter det, berättade Elisabeth Sköld.

Foodtrucken stod även uppställd på Stora torget senare under fredagen. Då fanns Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen på plats.