Det är många butiker i Enköping som skänker varor till matudelningen för behövande som sker i Lokalen vid Kärrhöksgränd. Ica Västerhallen, Ica Maxi, Ica Stjärnköp, Tammerfors konditori, Fabian Flinks bageri, Fazer bröd och även Interflora på Tullgatan skänker varor som av olika anledningar inte går att sälja i butik längre.

Att verksamheten nu måste upphöra vid Lokalen då hyresvärden och Hyresgästföreningen inte tyckert lokalen är lämplig, vilket EP uppmärksammat i tidigare artiklar, tycker Dennis Broberg vid Ica Västerhallen är mycket synd.

– Det är inte fel om vi kan bidra till dem som har det jobbigt ekonomiskt, och det är otroligt synd att slänga varor som det inte är något fel på men som inte går att sälja, säger han.

Det handlar om varor som exempelvis har kort datum, där ytterförpackningen är trasig eller frukt och grönt som kan vara lite kantstött.

– Folk väljer bort de här varorna i butik, man förväntar sig längre hållbarhet vid ett fullt pris. Men det är synd att kasta varorna, speciellt i tider när man ska bry sig om miljön, säger Dennis Broberg.

Han tror inte att butiken förlorar kunder på att skänka bort varor. Snarare kan det motverka snatterier.

– Nej, man vet vilken butik som skänker varor och det tynger i själen att ta något från den som ger.

Någon möjlighet att själva ordna matutlämning har butiken inte.

– Vi har ingen praktisk möjlighet till det. Dessutom sköts utlämningen jättebra av dem som hanterar det idag. De känner de som kommer dit för att få mat, vi har inte den kunskapen, säger Dennis Broberg.