Gula ballonger rör sig i vinden och på gatan längs en välskött, brösthög häck står bilar parkerade på rad. Samtal och skratt hörs från husets baksida. En skylt på brevlådan avslöjar vad som pågår. Det skulle kunna vara kalas. Denna villatomt är en del av Fest i Heby och här bor makarna Denise och Jan Hellström.

LÄS MER: "Fest i Heby boostar självförtroendet och stoltheten i kommunen"

De före detta trädgårdsmästarna lägger all sin tid på trädgården. Här finns allt från pioner, rosor och klematis till lök, tomater och gurka. Träd sticker upp ur rabatterna. En nyklippt gräsgång slingrar sig mellan dem och mitt i en finns en damm omgiven av små, blå blommor och grönt i alla nyanser.

Artikelbild

| Många passade på att se makarna Hellströms fantastiska trädgård. Paret syns i göna tröjor i mitten.

– Det är mycket tack vare att jag är med i föreningen Trädgårdsamatörerna som vi har kunnat skapa den här trädgården. Medlemmarna skickar in fröer som kan köpas billigt. Då kan man få blommor från hela världen som är svåra att få tag på annars, säger Denise Hellström.

Söndagens besökare pockar hela tiden på hennes uppmärksamhet. De frågar om sorter och vill köpa plantor. Alla hälsar, en del kramas. Flera har kommit hit i många år.

– Jag vill ju se hur det går för dem med den fantastiska trädgården! Fler kommuner borde ta efter Fest i Heby. Det är jätteroligt att kreativa privatpersoner kan visa upp sig på hemmaplan. Kommer det folk så gör det. Annars är man ändå bara hemma, säger besökaren Maj-Britt Wikner från Harbo, som själv arrangerat Blommor och betong i år.

LÄS MER: Gudstjänst lockade åsna och "känguru"

Artikelbild

| Den här klematisen är en av de första sorterna i norden, och har varit med sedan 1960-talet.

När paret Hellström köpte villan 1981 hade de inte tänkt ha en stor trädgård, men så blev det ändå. Det är kanske inte förvånande med tanke på att Denise har odlandet i blodet.

– Min mors morfar var trädgårdsmästare på två slott. Jag har det i generna. När jag började prata frågade jag vad alla blommor hette, har min mamma berättat. Som tur var hade hon ett herbarium och kunde svara, säger Denise Hellstöm.

Artikelbild

| Jan Hellström är lika trädgårdsintresserad som sin fru, men han föredrar grönsaker framför blommor. I växthuset finns olika sorters gula tomater och gurkor.

1998 började paret öppna upp sin villaträdgård för allmänheten om somrarna, och numera har de alltid öppet under Fest i Heby. Festen började midsommarhelgen och varade till söndagen sista juni. Kommunens festgeneral Stina Röjerås tror att det varit minst lika många besökare i år som tidigare.

– Jag skulle sammanfatta årets Fest i Heby som en välbesökt succé. Loppisarna är väldigt populära och folk gör egna rundor med konst och öppna trädgårdar, säger hon.