Runt halv tio på söndagskvällen öppnade flera gärningsmän eld utanför restaurangen Aziz Istanbul i huvudstaden Ouagadougou i Burkina Faso. Angriparna uppgavs ha tagit gisslan. Militär kallades in och det var inte förrän runt nio på måndagsmorgonen som terrorattentatet var över. Sten Hagberg, professor i antropologi vid Uppsala universitet, var bara några hundra meter ifrån händelsen.

– Jag hade varit på kaféet bredvid, som förra året drabbades av ett liknande attentat, och jag hann precis komma tillbaka till hotellet när jag hörde skjutningarna. Jag hade tur, berättar Sten Hagberg till UNT.

Sten Hagberg såg säkerhetsstyrkor och militär åka förbi hotellet, som ligger cirka 400 meter ifrån restaurangen.

Artikelbild

Uppsalabon Sten Hagberg hade precis varit på kaféet intill restaurangen där terrorattacken i Burkina Faso inträffade. Bilden till höger visar avspärrningarna till restaurangen Aziz Istanbul där terrorattacken ägde rum.

– Jag gick ut och tittade men då hade de släckt ner hela stället. Jag vill inte se åt det hållet heller, förklarar han.

Tidigare under kvällen hade han bland annat sett ett tiotal unga kvinnor på restaurangen som firat någons födelsedag. Det första Sten Hagberg hörde var att det skjutits mot en nioårig pojke och att en kvinna hade dött. Han uppger att det igår kväll fanns många som ville hjälpa till vid avspärrningarna, men att de blivit tillsagda att gå därifrån av säkerhetsskäl.

– Det råder en enorm ilska och sorg över att det här har drabbat landet, säger Sten Hagberg.

På måndagsmorgonen stod det klart att 20 personer dödats i attacken, varav två gärningsmän som förmodas vara militanta islamister.

– Det här är inte bara kopplat till Västafrika, utan det är ett globalt fenomen som har olika uttryck, förklarar Sten Hagberg.

Han menar på att attentatet i Burkina Faso liknar terrorn i Stockholm och runt om i Europa de senaste åren.

– Man gör ett misstag om man tror att de bara har västerländska måltavlor. Det här är en attack mot det öppna samhället och demokratin, precis som det vi upplever i Sverige. Det handlar om att skapa maximal förstörelse.

Avspärrningarna, som börjar cirka tio meter från hotellentrén, är kvar men annars har vardagen börjat återgå till det vanliga enligt Sten Hagberg.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom attacken.