Det var en leende Kim Jong-Un, klädd i svart överrock och filthatt, som klev av sitt olivgröna specialtåg i den ryska hamnstaden på onsdagen. Resan över gränsen till Ryssland gick betydligt fortare än de två och en halv dagar han tillbringade på spåren för att ta sig till Vietnam i februari – bara för att få vända hem utan någon överenskommelse med USA:s president Donald Trump.

Han hoppas på bättre lycka när han på torsdag träffar Putin för första gången.

Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor gällande fredsförhandlingar på den koreanska halvön och våra bilaterala relationer, sade han till rysk tv i orten Chasan när han korsade gränsen, enligt Reuters.
Artikelbild

| Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbilder.

"Gangsterlika" krav från USA? Eller omöjliga ultimatum från Nordkorea? Donald Trumps och Kim Jong-Uns läger gav helt olika förklaringar till varför toppmötet i Hanoi i februari havererade. Nordkorea krävde lättnader av de sanktioner som införts mot landet med anledning av dess kärnvapen- och robotprogram. Men enligt USA var Nordkorea inte berett att i gengäld ge några betydande löften om nedrustning.

Markering mot USA

Stämningen mellan Washington DC och Pyongyang tycks knappast ha förbättrats sedan det resultatlösa mötet. I förra veckan krävde Nordkorea att USA:s utrikesminister Mike Pompeo utesluts från framtida samtal, och ersätts av en "mognare" person.

Att Kim nu vänder blicken mot Ryssland kan ses som en påminnelse till USA om att han har andra storspelare att förhandla med.

Artikelbild
Det är klart att Ryssland försöker utnyttja de fallerande dialogerna med USA till att stärka sin egen geopolitiska position, och försöka återvinna den mark man förlorade efter att Sovjetunionen föll, säger Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), till TT.
Det här är ett gyllene tillfälle för Putin att profilera sig själv internationellt.

Bistånd möjlig present

Att Ryssland, liksom Kina och Sydkorea, varit mer positiva till att lyfta delar av de stränga internationella sanktionerna har säkerligen tänt ett hopp hos Kim. Putin lär dock inte vara beredd att äventyra sin trovärdighet som medlem i FN:s säkerhetsråd genom att öppet börja bryta mot sanktionerna för att tillmötesgå Nordkorea.

Mer sannolikt är att Kim kan få löften om ökat bistånd, exempelvis via FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Det är förstås svårare för USA att säga nej till, säger Swanström.
Rent tekniskt sett innebär inte humanitärt bistånd ett brott mot sanktionerna. Men det är fortfarande svårt att föra in kapital och resurser i Nordkorea eftersom sanktionerna är så omfattande.

Sår split

Även om Kim får åka lottlös från Vladivostok kan han glädja sig åt att stormakternas strategier för att få Nordkorea att nedrusta glider isär.

Nordkorea tvingades till förhandlingsbordet på grund av det massiva, samlade internationella trycket. Men om USA, Ryssland, Kina och Sydkorea antar olika strategier gynnar det Nordkorea, då får man större manöverutrymme.

Mötet mellan Putin och Kim tros äga rum på Vladivostoks universitet, där ryska och nordkoreanska flaggor i tisdags sågs vaja sida vid sida.