Om ni bildar en hembygdsförening, då skänker jag fastigheten till er. Ungefär så sa han, dåvarande ägaren Fredrik Göransson, för lite drygt 70 år sedan.

Och de lokala förmågorna var inte sena att tacka ja till erbjudandet; 1947 bildade de Öregrunds hembygdsförening och skapade en hembygdsgård av fastigheten i korsningen Västergatan-Kyrkogatan.

– Öregrund var en stor sjöfartsstad och hembygdsgården var ursprungligen flera gårdar som alla ägdes av sjökaptener. Vi har också skapat ett sjöfartsmuseum här, där vi visar sjöfartsminnen från hela världen, säger Torsten Molarin.

Han har varit aktiv i Öregrunds hembygdsförening de senaste tjugo åren och under den tiden har föreningen blivit allt mer aktiv.

– Jag sa när jag gick med att jag kommer att hitta på en massa idéer, så det blir upp till er andra att hejda mig, fortsätter han.

När Östra Uppland besöker hembygdsgården verkar dock ingen av de övriga medlemmarna ha några invändningar mot varken Torstens idéer eller någon annans. Tvärtom.

– Vi är glada för alla initiativ och vår verksamhet är stor. Vi har bland annat en sygrupp som träffas regelbundet och en arbetsgrupp som tar hand om trädgården här.

– Dessutom har vi ett hembygdsarkiv och så arrangerar vi skolbarndagar, då vi bjuder hit elever så att de får prova på gamla hushållssysslor och hantverk, säger Anita Hedman.

Även Öregrund-Gräsö Konst och hantverk är en förening med bas i Öregrund och bakgrunden till bildandet av den var en utställning som Margareta Erikson upplät utrymme till, när hon sommaren 1986 drev vandrarhem.

– I maj 1987 hölls det första mötet och numera är vi ett tjugotal aktiva hantverkare i föreningen, säger Ingrid Kallström.

Hela sommaren håller föreningen öppet i sjöboden Ekan nere i Öregrunds hamn. Där säljer de alster som medlemmarna tillverkat, men bjuder också in gästutställare som kan visa sina verk på övervåningen.

De båda föreningarna samarbetar mycket och därför föll det sig naturligt för dem att slå ihop de kommande jubiléerna; hembygdsföreningens 70 år och konst- och hantverksföreningens 30.

– Vi firar med en heldag vid hembygdsgården där vi visar gamla hantverk som vävning, svarvning och drejning. Besökarna får även prova på och blir det lyckat kan vi tänka oss en fortsättning, säger Torsten Molarin.