Makarna Mikael och Hanna Norrbom bodde många år i Östhammar, men när fastigheten i Öregrund – där inredningsbutiken Färdigshuset funnits de senaste åren – kom ut till försäljning bestämde de sig för att i alla fall åka på visning.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och periodvis har jag åkt på alla auktioner och loppisar jag kunnat hitta. Där har jag köpt gamla möbler som jag restaurerat, säger Hanna Norrbom.

Båda föll de pladask för fastigheten och Hannas dröm om att en dag driva inredningsbutik kändes plötsligt inte alls så avlägsen längre.

Artikelbild

| Hanna Norrbom packar upp julkulor inför nyöppningen av Färdigshuset i Öregrund.

– Vi hade pratat om att det kanske var något man skulle kunna göra när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån. Att vi då skulle flytta iväg och leva ut drömmen. Men nu kände vi att vi faktiskt inte ens behövde flytta från kommunen och då var det bara att köra.

Hanna har de senaste tio åren jobbat på Forsmark och åt Vattenfall och hon kommer att fortsätta göra det på deltid. Butiken i Öregrund kommer hon att hålla öppen fredag–söndag och vid speciella tillfällen lite mer.

– Som i julveckan till exempel. Då håller vi öppet alla dagarna, faktiskt även på julafton, så att Öregrundsborna hinner köpa sina julklappar.

Att butiken, precis som tidigare, kommer att vara öppen året runt ser hon som en självklarhet. Hon utökar också med söndagsöppet, för att följa i grannbutiken Edblads spår och levandegöra den lilla kuststaden än mer.

Artikelbild

| Dvärgtaxen Rut kommer måhända att bli butikshund i Färdighuset i Öregrund. Det beror på om matte, tillika butiksinnehavare, Hanna Norrbom anser att hon kan föra sig bland kunderna.

Under hösten har Hanna Norrbom praktiserat några gånger hos Hrönn af Ugglas, den tidigare butiksägaren, och hon har övertagit uppskattningsvis hälften av hennes leverantörer.

– Jag vill fortsätta med den klassiska stil på varorna som Hrönn hade, men jag går också mer åt det moderna hållet och jag kommer även att utöka verksamheten med kundkvällar.

Kundkvällar?

– Ja, den 10 december kommer jag att ha en workshop i kransbindning tillsammans med inredningsstylisten Johanna Ling och det är den första i raden av kundkvällar. Längre fram kommer vi att ha andra teman och kunderna får också gärna komma med egna förslag.

Under våren hoppas Hanna Norrbom komma igång med sin webbutik och försäljning via Instagram.

Många tankar finns också på vad familjen skulle kunna göra med den gröna längan inne på gården. Redan nu finns två rum för uthyrning via communityn Airbnb och kanske kan fler sådana iordningställas.

– Eller så blir det en större lokal för kundevenemang och uthyrning för fester. Vi får se, avslutar Hanna Norrbom.