Elin Dahm öppnar dörren och välkomnar tidningens reporter in i det tillbyggda gamla torpet i Skoby, utanför Alunda, där hon bor med man och barn.

Ja, och så tre katter, något som kanske inte uppskattas lika mycket av övriga familjen som av henne själv.

– Jag älskar verkligen djur. När min hund dog för några år sedan fick två katter komma till oss och när en av dem blev ihjälkörd gav jag oss alla två nya i present.

Artikelbild

| Elin Dahm, ny kultur- och fritidschef i Östhammars kommun. Här tillsammans med katten Spinna, en av de tre katter hon namngivit efter ett av sina största intressen - garn. Vad katterna heter? Karda, Spinna och Nysta.

Villhöver är ett ord hon gärna använder. Det är när hon själv tycker att hon behöver något, men mest bara vill ha.

Så var det med hönsen, till exempel. Elin Dahm villhövde fem hönor och en tupp.

– Men nu har vi 32 hönor och 6 tuppar. Och så har jag två hästar också, jag har alltid varit en hästtjej.

Uppvuxen i Knivsta och med ett stort intresse för historia säsongsarbetade Elin i flera år på Skoklosters slott.

Där blev hon med tiden försteguide och drömmen var att en dag utbilda sig till textilkonservator.

– När jag fick klart för mig att den arbetsmarknaden nästan var obefintlig läste jag i stället historia och religionshistoria på Uppsala universitet, säger hon.

De studierna ledde till en lärartjänst inom historia, religion och filosofi på Thoren Business School i Uppsala och efter ett och ett halvt år fick hon förfrågan om att bli rektor på skolan.

– Jag tackade ja och började i samma veva läsa parallellt på rektorsutbildningen.

Efter fyra år på samma rektorsstol pockade skogen, jorden och djuren på Elins uppmärksamhet och hösten 2012 blev hon rektor för Uppsalas yrkesgymnasium i Jälla.

– Mitt uppdrag var att få skolans ekonomi på fötter, men när jag varit där i ett halvår kom i stället förslaget att lägga ner skolan. Jag bad om respit i två år och då började ett otroligt hårt arbete.

– Jag har slagits för skolans fortlevnad som en lejonhona slåss för sin unge, säger hon med glöd i rösten.

Nu är hennes uppdrag slutfört. Skolan går runt ekonomiskt och har dessutom utökats med både Boland och Ekeby.

För Elin Dahm är det dags att gå vidare och nästa vecka börjar hon sin nya tjänst som kultur- och fritidschef i Östhammars kommun.

– Jag har många tankar och idéer. Medborgardialog känns viktigt, så att alla får chansen att säga vad de vill ha, och uppdraget är att ge en guldkant på kommuninvånarnas tillvaro. Oavsett om det gäller kulturevenemang eller fritidsaktivieteter.