1919, för i det närmaste 100 år sedan, kom Karl Gustaf och Vilhelmina Jernberg till Österbybruk.

Här slog de ner sina bopålar, här arbetade Karl Gustaf på Österby Gjuteri och här spelade och sjöng familjen tillsammans i många olika konstellationer.

– Som jag minns det var det sång och musik hela tiden. Farfar spelade fiol tillsammans med farsan och en farbror, farmor spelade cittra och mina fastrar cello och gitarr, säger Per Gustaf Jernberg.

Artikelbild

| Nästa år är det hundra år sedan Per Gustaf Jernbergs farföräldrar kom till Österbybruk. Det vill han fira med konserter på herrgårdsområdet.

Själv började han också spela; först blockflöjt och snart även fiol och piano.

– Jag spelade under hela min skoltid i Österbybruk, men sedan flyttade jag till Uppsala för att studera och då höll jag uppe några år.

Så småningom flyttade han och hustrun Pia till Tensta och där kom Per Gustaf Jernberg åter i kontakt med folkmusiken. Den här gången genom nyckelharpan och snart hade han startat Tensta spelmanslag.

Jernberglåtarna är kända i folkmusikkretsar. Fler än 200 av dem finns nedtecknade i en bok som Gunnar och Sven Ahlbäck skrivit och ytterligare några kommer att finnas med i det kompendium som Per Gustaf Jernberg just nu författar.

Kompendiet kommer att ingå i de kurser i Jernberglåtar som kommer att hållas under jubileumsåret 2019 och Per Gustaf Jernberg planerar också för ett flertal konserter.

– Den första kommer att hållas i mars och vi räknar med att hela tiden hålla till på herrgårdsområdet i Österbybruk. Inne i herrgården, i brukskyrkan och i orangeriet.

Sedan många år bor han återigen i uppväxtorten Österbybruk och som pensionär ägnar han nu mycket tid åt att förvalta och föra Jernbergarvet vidare.

Han har låtit digitalisera gamla rullband med inspelningar, han leder kurser och han är musikalisk ledare för Jernberggruppen; en grupp bestående av 15 personer som alla gärna spelar Jernberglåtar.

Han har också under flera år arrangerat vandringar i Jernbergtraditionens musikaliska fotspår runt om i Österbybruk och det konceptet utökar han i sommar, tillsammans med sin spelkompis Stefan Wallin.

– Det blir ett riktigt jubileumsår och vi är så glada över det stipendium vi fått från Hargs bruk. Genom det kan vi satsa extra mycket, säger Per Gustaf Jernberg.

Fotnot: Carl G Beck-Friis stiftelse för naturvård och hembygdskultur delade också ut stipendier till föreningen Opera på Österbybruk, vänföreningen Österbybruks herrgård, Sanda bygdegårdsförening, teaterföreningen Österby herrgårdsspel och Teater Oland.