Det är inget fel på ambitionerna för Gottsunda från Uppsalas politiska ledning. Kommunalrådet Erik Pelling (S) har varit frontfigur för bättre kollektivtrafik och ett nytt planprogram. Tillsammans med polisen och fastighetsägarna skrev han i veckan på ett ”Medborgarlöfte 2019-2020” för Gottsunda. Det handlar om allt från trygghetsvandringar till växtlighet och belysning, att ta bort klotter och utbrända bilar. Det är bra, men det är minst 30 år för sent.

Miljonprogrammet i Gottsunda byggdes 1965-1975 och det tog inte lång tid innan stadsdelen började få dåligt rykte. Segregationen har ökat konstant sedan dess, liksom den socioekonomiska utsattheten och brottsligheten. Det politiska svaret har i stort sett alltid varit detsamma. Det utlovas ett ”lyft för Gottsunda” och sedan följer ytterligare ett knippe olika projekt, lovvärda för dem som brukar delta men av mindre värde för alla som bara vill ha ett tryggt vardagsliv.

Veckans stormöte i Gottsunda, med paneldebatt om framtiden, var mycket talande för vad som fungerar respektive vad som inte gör det (UNT 13/3). Ett nytt ”utbildnings- och jobbcenter” var redan igång, man hade smygstartat sin verksamhet sedan ett par månader med coacher, sfi, studievägledning, hjälp att skriva cv och plats för att sitta och plugga. Inget fel på detta, förstås, och alla inblandade som varit med ett tag trivs som fiskarna i vattnet.

Men så framträdde också den särskilda polisgrupp som ska jobba i Gottsunda. Ambitionerna är höga. ”Vi ska jobba långsiktigt för en tryggare miljö och för att skapa förtroende för polisen i Gottsunda”, sade chefen Martin Gunér. Polisen ska finnas på plats på dag- och kvällstid, vilket lär glädja många Gottsundabor. Problemet är VAR de ska finnas. Det saknas nämligen en lokal.

En närpolisstation öppnades i Gottsunda 1996 och utsattes redan kvällen innan för ett brandattentat. Efter fyra år stängdes lokalen efter stora problem med skadegörelse. Det här var 20 år innan Uppsalapolisen regelbundet utsattes för stenkastning och fick ta hjälp av nationella insatsstyrkan vid en utryckning till Gottsunda. Vilket skyddsombud vill låta anställda i dag sitta i en upplyst lokal en mörk kväll, bakom en stor glasruta med polisens emblem, och skriva rapporter?

Regionpolischefen Carin Götblad utlovade ett poliskontor i Gottsunda våren 2017. Det fördröjdes av händelser som handgranatattacken samma höst. Och det fortsätter att dröja. ”Det kommer att bli en polisstation i Gottsunda. Jag lovar dig”, sade Götblad till SVT för snart ett år sedan (15/5).

I tisdags kväll stod de på scenen, Erik Pelling och polischefen Jale Poljarevius. Rollfördelningen är tydlig. Den ene ska bygga upp den så viktiga skolan igen, och fixa med stadsmiljön i området. Den andre behöver allt stöd för att ta tillbaka initiativet från de kriminella gängen. Det är ett projekt som borde ha smygstartat 1975.