De har precis kommit tillbaka till gården i Harfall efter en fem dagars dokumentärresa med motorcykel och bil i norra Sverige och Norge. På ett bord i verkstaden på gården ligger en karta där olika resrutter i Norden och Baltikum är markerade. Vid ett annat bord ligger en drönare som James Stroinovsky håller på att reparera.

Att de hamnat i Sverige och de nordöstra delarna av Uppland hänger samman med att den svenske kollegan Daniel Kjellssons svärfar Åke Avestedt äger gården i Harfall.

– Det är kul att få uppleva en miljö som är helt annorlunda jämfört med den hemma i Australien. Sedan kan man jobba dygnet runt i bra ljus här. Hemma i Sydney har vi sju, åtta timmar per dag med bra ljus sedan blir det mörkt, menar Nikolaos Kouriefs.

Artikelbild

| Så här fungerar en av de drönare som duon använder i samband med sina äventyr.

För James Stroinovsky och Nikolaos Kouriefs handlar resan till Sverige om att producera nya reportage samt testa och utveckla utrustning inför kommande resor.

– Det som driver mig är att göra resor och besöka platser utanför de klassiska turiststråken och visa på alternativa miljöer och platser man kan besöka, förklarar James som lever på sitt resande tack vare olika avtal med motorcykel- och kameraleverantörer samt försäljning av reportage.

Till hösten tar duon motorcyklarna till Mongoliet och World Nomad Games. Motorcykeln är ofta det givna transportvalet.

– På motorcykeln kan man hitta annorlunda och spännande miljöer som är svåra att hittar om tar flyget till ett ställe, säger James Stroinovsky.

Artikelbild

| Åke Avstedt, längst till vänster äger gården i Harfall. Bredvid honom står Daniel Kjellsson, James Stroinovsky och Nikolaos Kouriefs.

Efter Mongoliet väntar en resa på elmotorcyklar från Marocko via Västsahara, Mauretanien till Dakar i Senegal i spåren av det klassiska Paris-Dakar-rallyt.

– Tanken är att man ska kunna följa vår resa i realtid och få en så heltäckande bild som möjligt från motorcykeln eller via en drönare uppe i luften, förklarar Nikolaos Kouriefs.

Artikelbild

| Här visar Nikolaos Kouriefs på ett rörligt kamerastativ som han byggt och som sitter i bakluckan på en bil. Tanken är att konstruktionen ska förbättra de reportage som de gör.

James har de senaste sex åren gjort reportage och äventyrsresor runt i världen och bland annat kört motorcykel från Sydkorea till Frankrike.

De tre åren har barndomskompisen Nikolaos Kouriefs varit en del i verksamheten.

Artikelbild

| Motorcykel är ofta det givna färdmedlet för Nikolaos Kouriefs och James Stroinovsky i samband med deras äventyr.

– James sköter kamerorna och så försöker jag hitta de tekniska lösningarna för att vi ska kunna använda utrustningen på ett så bra sätt som möjligt, säger Nikolaos Kouriefs.

Om några dagar är det dags för ytterligare en tur i Sverige.

Artikelbild

| Mongoliet är ett av de länder som James Stroinovsky besökt på sina resor.

– Förutom Sverige och Norge ska vi göra resor i Ryssland, Baltikum, Tyskland och Polen medan vi är här, berättar James Stroinovsky.