Hennes uppdrag är att företräda förbundet i olika sammanhang och prata samt lyfta fram FN-organisationens globala mål för en hållbar utveckling i världen.

– Utgångspunkten i uppdraget kommer att vara Agenda 2030 och de sjutton mål som FN antog där, förklarar Stina Lindkvist.

Agenda 2030-målen spänner från att utrota fattigdom och hunger till att skapa fredliga samhällen på jorden fram till år 2030.

Hur kommer det sig att just du blivit en av 23 svenska ambassadörer för detta?

– Jag har alltid varit intresserad av utvecklings- och samhällsfrågor och redan innan det här blev aktuellt så var jag engagerad i både den lokala FN-föreningen i Tierp samt Högbergsskolans FN-verksamhet, berättar Stina Lindkvist.

Hon förklarar att hon efter flera olika tester fick beskedet att hon blivit uttagen som ambassadör för det svenska FN-förbundet.

Uppdraget sträcker sig över hela 2019. Ambassadörerna kommer från olika delar av Sverige. Hon är inte den enda upplänningen även de båda Uppsalaborna Jonna Andersson och Erika Annerberg finns med i ambassadörsgruppen.

Vad är det du ska göra nu?

– Uppdraget är egentligen ganska fritt och upp till mig att avgöra hur jag vill arbeta med detta för att lyfta fram de globala målen. Men jag har en mängd idéer kring vad jag skulle kunna tänka mig att göra.

Hon förklarar vidare att det som ligger närmast till hands är att arrangera seminarier eller föredrag som behandlar de sjutton mål som finns uppsatta för en hållbar utveckling.

– Dels vill jag bidra till en ökad kunskap om målen, rent allmänt, men sen vill jag också kunna lyfta ut något av målen som exempelvis mänskliga rättigheter och prata lite mera specifikt om det med en grupp, förklarar Stina Lindkvist.

Hon berättar att hon varit med och drivit flera olika FN-projekt på Högbergsskolan.

– Det var faktiskt skolledningen som frågade om vi i skolans FN-förening ville arrangera en skolavslutning förra året. Vi arrangerade då en idrottsturnering där vi bland annat samlade in pengar till FN-organet UNHCR:s verksamhet.

Hon berättar att hon är intresserad av samhällsfrågor och att det stora målet i framtiden är att arbeta med utvecklingsfrågor på något sätt.

– Det här är ett steg att utveckla det intresset. Jag går ut gymnasiet nu i vår och därefter vill jag gå pol kand-programmet på universitetet och läsa statskunskap.