Mannen misstänktes ha avlossat flera skott mot en balkong och lägenhet på Bruno Liljeforsgatan, natten till 12 augusti i år. Han stod åtalad för mordförsök, alternativt grovt olaga hot, men släpptes fri efter rättegången för en vecka sedan. Enligt tingsrätten är bevisningen inte tillräcklig för att fälla mannen. Domen meddelades på torsdagseftermiddagen.

LÄS MER: Misstänkt för skjutning har släppts

Åklagaren hade yrkat på minst tio års fängelse för mannen, som hela tiden nekat till brott. Fem skott träffade fasaden på flerbostadshuset men ingen person skadades. Enligt åklagaren var skotten riktade mot en lägenhet och balkong där ett tiotal personer befann sig, bland dem flera barn och ungdomar.

Artikelbild

| Flera personer greps efter skottlossning i Gränby.

Flera av dem har berättat att de och barnen påverkats starkt av skottlossningen och bland annat drabbats av sömnproblem och behövt psykologhjälp. En av de målsägande berättade vid rättegången att han utsatts för hot sedan han lämnat uppgifter till polisen. Enligt åklagaren låg en familjekonflikt bakom skjutningen.

LÄS MER: Åtalas för skott mot lägenhet

19-åringen greps av polis senare samma natt i området och satt häktad fram till han släpptes. Bland bevisen fanns uppgifter från vittnen som uppgav att de sett 19-åringen avlossa skotten. Mannen hade också krutstänk på sin tröja vid gripandet. Vid rättegången kunde han inte ge någon förklaring till krutstänken och enligt tingsrätten är de en besvärande omständighet för 19-åringen, men innebär inte något entydigt bevis för att han är gärningsman. Domstolen konstaterar också att det finns olika uppgifter om vilken färg skytten haft på sin tröja.

Inte heller vittnenas utpekanden av 19-åringen är helt tillförlitliga, enligt rätten. Slutsatsen blir att mannen frias. Tingsrättens dom är enhällig.

Åklagaren kunde på torsdagen inte ge några besked om han kommer att överklaga domen.