Algblomning har lett till att Uppsala kommun avråder från bad vid flera badplatser belägna vid sjöar i kommunen. På måndagen meddelades att allmänheten avråds från bad vid tre badplatser i Fjällnora friluftsområde: Fjällnorabadet, Fjällnora hundbad och Fjällnora naturistbad. De två första baden ligger vid sjön Trehörningen och det sistnämnda vid Ramsen.

Dagen efter utökade kommunen sin lista då man ansåg att badare skulle hålla sig borta från Borgardalsbadet.

På torsdagen avrådde kommunen från bad även vid Sunnerstabadet, beläget vid Ekoln. Denna gång är det dock inte algblomning som är orsaken till avrådan. I stället är det förhöjda halter av bakterien E.coli som ligger bakom att kommunen avråder från bad vid den badplatsen. E.coli kan bland annat orsaka feber, kräkningar och diarré. Särskilt hundar och små barn bör låta bli att bada vid algblomning och förhöjda bakteriehalter.

Artikelbild

Enligt SMHI kan det gå bra att bada i vatten med algblomning men det finns alltid en risk för till exempel hudirritationer. Men vissa typer av alger kan vara farligare än andra.

– Jag har hört om fall där hundar har druckit av vatten med algblomning, vilket faktiskt har lett till döden. Så både hundar och barn bör hållas borta från vatten vid algblomning, sade Örjan Bäck, oceanograf på SMHI till UNT i en tidigare artikel.

LÄS MER: Ännu ett bad algdrabbat

LÄS MER: Kommunen varnar för algblomning