Solen lyser över Lyssnaängsbadet för första gången på flera dagar, trots att vi är en bra bit in i juli. Ute i viken kryssar segelbåtarna runt bland vågorna och Henrik Schulze, ansvarig för lägret, bjuder med oss på en segeltur. Detta är andra året han är med och leder lägret som arrangeras av Uppsala kanotförening, UKF, där barn och ungdomar får testa på segling utan kostnad ända fram till den 26:e juli. I år har det varit färre deltagare än förra året, och Henrik tror att det beror på vädret.

– Förra sommaren var ju rekordvarm. Vi hoppas på att vädret blir bättre snart, det vore kul om fler kommer hit, säger han.

I en segelbåt av typen tvåkrona far lägerledarna Ebba Ettemo, 14, och Algot Andersson, 17, fram i full fart. Båda har tidigare tävlat i SM och om bara någon vecka ska Ebba Ettemo ner till Italien för att tävla i VM.

Artikelbild

| Ebba Ettemo tycker segling är en inkluderande sport. "Jag har seglat både med folk i min egen ålder och folk som är över 60. Så är det inte i till exempel fotboll"

– Det ska bli så kul, men jag är otroligt nervös. Jag hopppas att det kommer gå bra, säger hon.

De tror båda att segling, tyvärr, kan uppfattas som en svårtillgänglig sport.

– Många tror att det bara är gamla gubbar som sitter och guppar runt. Men det är mycket mer än så, det är en rätt fysisk sport men samtidigt väldigt taktisk, säger Algot Andersson.

Han liknar segling vid schack. Det gäller att planera var, när och hur man ska åka och hålla många saker i huvudet samtidigt.

Artikelbild

| Ebba Ettemo och Algot Andersson är båda seglarfantaster med mycket erfarenhet av tävlingssegling. De har båda tävlat i SM tidigare.

Ebba Ettemo håller med, men betonar att hon framför allt älskar hur fartfyllt det är.

– Ibland kan det vara meterhöga vågor och då får man rejäla adrenalinkickar, det är så himla roligt, säger hon.