Det var måndag 27 november som en man i 30-årsåldern på eftermiddagen hittades skjuten med flera skott i skogen mellan Björklinge och Storvreta, norr om Uppsala. Larmet kom uppskattningsvis en timme senare från en privatperson som upptäckt den skottskadade mannen under en promenad i området.

Den skjutne mannen – med skottskador i munnen och båda benen – fördes därefter med ambulans till Akademiska sjukhuset, och har sedan dess återhämtat sig och förhörts av polisen.

LÄS MER:Man sköts i munnen och båda benen

Dagen efter skottlossningen kunde polisen gripa tre personer i 25-årsåldern från Uppsala, varav två av dem häktades misstänkta för mordförsök. De båda männen åtalades senare i början av maj för bland annat människorov och mordförsök. Enligt åtalet så ska de ha tvingat med sig offret i en bil från Uppsala samtidigt som de slagit honom och hotat honom med pistol. På en grusväg i skogspartiet fick mannen enligt åtalet lägga sig ned och sträcka ut tungan. En av de åtalade misstänks ha skjutit den liggande mannen i munnen och båda låren, innan de båda försvann från platsen.

Bakgrunden till skjutningen är, enligt kammaråklagare Lise-Lotte Tegler som har lett den omfattande förundersökningen, en serie hot och våldsamheter dagarna innan.

LÄS MER: Man skjuten med flera skott

LÄS MER:Två häktades för mordförsök i Storvreta

I samband med gripandet fann polisen också ett större parti knark på en adress i Uppsala, bland annat amfetamin, kokain och narkotikaklassade tabletter. Sammanlagt åtalades fem personer. Åtalspunkterna gäller förutom mordförsök och narkotikabrott bland annat flera fall av grovt olaga hot, grov misshandel, övergrepp i rättssak samt grovt vapenbrott.

Tingsrätten dömde en av männen till 14 års fängelse för mordförsöket, medan den andra friades på den åtalspunkten. I det samlade åtalet tilldömdes han dock två månaders fängelse för andra brott. Ytterligare en åtalad dömdes till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Den dömde mannen för mordförsöket nekar till brott.