Den 43-årige mannen från Västsverige åtalades för att ha skickat brev med vitt pulver och hotfulla meddelanden till ett 20-tal politiker, däribland statsminister Stefan Löfven och flera statsråd i regeringen. Även tre kommunalråd i landet, bland dem Uppsalas dåvarande S-kommunalråd Marlene Burwick, fick brev med pulver till sina arbetsplatser. Åklagaren har tidigare sagt till UNT att utredarna inte hittat något motiv till hoten mot kommunalråden. Breven var ofrankerade men skickades med posten och delades ut under augusti-september förra året. Innehållet i samtliga brev visade sig vara ofarligt.

LÄS MER: Åtalas för pulverbrev till S-råd i Uppsala

Brevet till kommunalrådet i Uppsala var adresserat till stadshuset och öppnades av en tjänsteman, som fick pulvret på händerna. Polisen larmades och pulvret togs om hand för analys, samtidigt som stadshuset utrymdes och tjänstemannen fick genomgå en särskild sanering. Ingen person har skadats fysiskt i samband med hotbreven.

Vid rättegången berättade Marlene Burwick att hon blev informerad om pulverbrevet via telefon från stadshuset. Hon upplevde händelsen som hotfull och obehaglig och såg inga förklaringar till hon fått ett hotbrev. Även tjänstemannen upplevde i efterhand situationen som obehaglig. Tingsrätten slår fast att båda två utsattes för ett straffbart hot. Enligt Stockholms tingsrätt hade 43-åringen ett direkt syfte att hota och skrämma de politiker som fick brev. När det gäller tjänstemannen i stadshuset anses 43-åringen haft så kallat likgiltighetsuppsåt. Han döms för olaga hot mot båda personerna.

När omfattningen av hotbreven stod klar inleddes en större polisutredning i samarbete med Säkerhetspolisen. 43-åringen greps och åtalades i somras men nekade till att ha skickat breven. En liten mängd DNA kunde säkras på två av kuverten. Resultatet av en analys talar extremt starkt för att det kommer från 43-åringen. En analys av handskrivna lappar som hittades hos den misstänkte mannen vid gripandet visar stora likheter med texten i hotbreven.

Mannen döms nu av Stockholms tingsrätt för 20 fall av olaga hot. Han fälls också för mordförsök på fyra personer anställda vid ett företag i London som handlar med kryptovalutan bitcoin. Enligt polisutredningen, som skett i samarbete med brittisk polis, innehöll brevet en fullt fungerande sprängladdning men eftersom försändelsen inte öppnades på det sätt som var tänkt utlöstes inte bomben.

Mannen döms till sju års fängelse för den samlade brottsligheten.