Skottlossningen skedde på kvällen 6 november förra året. Gärningsmannen stod utanför flerbostadshuset på Idrottsgatan och sköt genom fönstret till bostaden på nedre botten. Kulan träffade taket i vardagsrummet, rakt ovanför en soffa där en av de boende i lägenheten befann sig, och studsade in i en vägg. I bostaden fanns vid tillfället tre personer, men ingen träffades av skottet.

En stor polisinsats inledes efter skottlossningen. Den misstänkte skytten, en 20-årig man, kunde gripas en knapp timme efter händelsen, sedan ett vittne följt efter en misstänkt gärningsman och sett hur han gick till en bil och körde i väg.

LÄS MER: Häktas för skott mot lägenhet

20-åringen har hela tiden nekat till brott men fälls nu av Uppsala tingsrätt för mordförsök och grovt vapenbrott till fem års fängelse. Han ska också betala skadestånd till de tre som fanns i lägenheten. Enligt domstolen fanns det en uppenbar risk för liv och hälsa för den som befann sig i vardagsrummet. Även om vapnet inte hittats anser rätten att bevisningen mot 20-åringen är tillräckligt stark för en fällande dom.

På en handske som hittades i den bil som 20-åringen kört, kort efter skjutningen, hittades spår av krutstänk från ett vapen. Även på den andra handsken, som hittades på marken på den p-plats där den misstänktes bil stått parkerad, hittades krutstänk. På handskarna fanns också 20-åringens dna, men även dna från en okänd person.

20-åringen hävdade vid rättegången att han lånat ut handskarna till en vän som han inte ville namnge. Enligt 20-åringen hade han väntat på vännen vid den parkerade bilen vid det tillfälle då skotten sköts mot lägenheten några kvarter bort. Enligt 20-åringen var han inte inblandad i skottlossningen.

Motivet är en gåta för utredarna. Inget talar för att personerna i bostaden, som är helt okända för polisen, var måltavlor. Inga kopplingar finns mellan gärningsmannen och de boende Spekulationer har förekommit om att förövaren var ute efter någon annan, men av misstag sköt mot fel lägenhet.