Göran Hallqvist, 55, från Gävle är omtumlad, dagen efter bussresan som hade kunnat sluta i en tragedi. Han har mest suttit i telefon - intervjuad i teve, radio och tidningar - och kallas numera för hjälte.

Själv tonar han ner sin gärning:

– Jag handlade bara reflexmässigt. Allt gick så fort. Men så här i efterhand tänker man förstås på vad som hade kunnat hända och jag är bara glad att alla klarade sig, säger Göran Hallqvist.

Artikelbild

Han, frun och ett kompisgäng var på väg hem från en kryssningsresa på Ålands hav på söndagskvällen.

I höjd med rastplatsen Tre ängar på E4 blev busschauffören plötsligt akut sjuk och svimmade av.

Göran Hallqvist, som varit yrkeschaufför i 20 år och drivit eget åkeri, uppskattar att bussen körde i 110 kilometer i timmen när busschauffören förlorade herraväldet över bussen.

– Jag satt på andra raden och hade tänkt gå på toaletten strax innan men ändrade mig och tänkte ta det när vi skulle stanna för en kisspaus. Det har jag min lyckliga stjärna att tacka för i dag, säger han och fortsätter:

Artikelbild

Göran Hallqvist.

– Men när vi svänger in mot rastplatsen far bussen fram i full fart och saktar inte ned. Folk skriker där bak men det enda jag tänker på är att få stopp på bussen. Jag kastar mig fram över ratten och tar tag i den. I ögonvrån ser han lastbilar stå på bägge sidor av körfältet och tänker att han måste navigera mellan lastbilarna. Bussen studsar mot två lycktstolpar och ett räcke varpå framrutan på bussen krossas. Framför sig ser Göran en tankbil stå parkerad intill rastplatsens toaletter.

– Nu är det klippt, hinner jag tänka innan jag får fatt på chaufförens ben för att få ur farthållaren och lyckas hitta bromspedalen. Farten går ner men det känns ändå som en evighet. Jag styr in på en påkörningsrampen och får stopp på bussen.

Vad händer när bussen står stilla?

– Folk skriker och är chockade. Men ganska snart började folk agera. Jag måste säga att alla passagerare var fantastiska och hjälpte till.

Flera passagerare ringde 112 och en kvinna som kunde första hjälpen tog hand om chauffören i väntan på ambulans. Några passagerare ska ha ådragit sig skärskador men ingen blev allvarligt skadad.

– Jag är bara glad att vi undkom med livet i behåll. Vad hade hänt om jag suttit längre bak i bussen och om jag ändå hade gått på toa?

En ersättningsbuss kom till olycksplatsen och hämtade upp alla passagerare. Göran Hallqvist och hans fru, som skulle varit hemma i Gävle vid 19-tiden, kom hem två timmar senare än beräknat.

– Jag tycker, med tanke på omständigheterna, att det gick bra trots allt, säger Göran Hallqvist med ett visst mått av blygsamhet i rösten.