Den 27 oktober till 1 november håller ACT Alliance sin generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT Alliance är en av världens största biståndsallianser där protestantiska och ortodoxa kyrkor samt andra trossamfund samarbetar om humanitär hjälp och utveckling. Svenska kyrkan och Diakonia är de svenska medlemmarna.

Under måndagen hölls en pressträff som handlade om trosbaserade organisationers roll i arbetet med Agenda 2030. Det är FN:s arbete för hållbar utveckling som bland annat de 17 globala målen är en del av. FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, var en av dem som deltog under konferensen.

– Initiativ som det här, med många olika religioner och perspektiv på problem, är en viktig reflektion över hur vår värld ser ut i dag, sade Amina Mohammed under pressträffen.

Artikelbild

| Georg Andrén, Carin Jämtin, Amina Mohammed, Rudelmar Bueno de Faria, samt moderator Simon Chambers som arbetar för ACT Alliance.

Medverkade i samtalet gjorde även generaldirektören för Sida, Carin Jämtin, generalsekreterare för ACT Alliance, Rudelmar Bueno de Faria, samt den kristna biståndsorganisationen Diakonias generalsekreterare Georg Andrén.

– Vi måste se till att engagera och hänge oss i Agenda 2030, annars kommer vi inte att kunna förändra och till slut kommer det att vara försent, sade Rudelmar Bueno de Faria.

Ett positivt exempel som togs upp när religiösa grupper har arbetat tillsammans var när flera religiösa kyrkor, moskéer och andra trossamfund i Sverige gick ihop under flyktingkrisen 2015 och samarbetade.

Under konferensen har man även pratat mycket om jämställdhetsfrågor.

– Jämställdhet får inte vara ett mål som är isolerat. Jämställdhet måste inkluderas i alla mål i Agenda 2030, sade Amina Mohammed.