Resultaten från Valundersökningen glädjer kommunalråden Rickard Malmström (MP) och Erik Pelling (S). De valvakar dock inte tillsammans med respektive partikamrater, utan följer spänningen hemma.

– Jag har valvakat genom att natta min 7-åring, men det är också mysigt, säger Rickard Malmström.

Enligt valundersökningen ökar Socialdemokraterna med 0,9 procentenheter från förra EU-valet.

Artikelbild

– Det känns jättebra. Det är första gången vi går fram i ett EU-val, vilket inte stämmer överens med alla skriverier om att det skulle gå dåligt för oss, säger Erik Pelling (S).

Det har gått sämre för Socialdemokraterna i länder som Tyskland. Vad har Sverige gjort annorlunda?

– I Tyskland är de inte ett ledande parti, vilket vi är i Sverige. Socialisterna har gått fram i Spanien och liberala och gröna partier har gått fram. Vi som vill ha ett solidariskt Europa måste samarbeta, säger Pelling.

Om valundersökningen stämmer överens med det slutgiltiga resultatet kommer Uppsalakandidaten EvinIncir, som stått som nummer fem på listan, in. Det glädjer Pelling.

Artikelbild

– Det är roligt att vi har två kandidater från Uppsala, eftersom det ser ut som att också Pär Holmgren kommer in. Jag vet att de båda kommer ta fighten med högerpopulisterna.

Tidigare såg det också ut som att en tredje Uppsalakandidat kunde ha valts in. Det var Cecilia Wikström som tidigare var Liberalernas toppnamn, men som blev petad från listan i mars.

– Det känns tråkigt eftersom jag gillar att se Uppsalabor i parlamentet, säger Rickard Malmström.

Men glädjen över att Pär Holmgren väljs in verkar väga över.

– Både Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke är starka kort som kommer hålla den gröna fanan högt.

Väljare tycker att miljö och klimat är de viktigaste frågorna. Hur kommer det sig att Miljöpartiet ändå backar sedan förra EU-valet?

– Jag tror att det beror på att vi har suttit i regeringsställning nationellt. Vi har gjort en bra valrörelse, för ett tag sedan hade vi lägre stöd. De gröna partierna går framåt i Europa, säger Malmström.

Socialdemokraterna ingår i gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D), tillsammans med feministiskt Initiativ, och Miljöpartiet ingår i gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA).