Mellan 1997 och 2007 var Kofi Annan generalsekreterare för FN och 2001 mottog han, tillsammans med FN, Nobels fredspris. Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet minns en varm människa vars lågmäldhet gagnade honom i diplomatin:

– Jag beundrar hur han i svåra konflikter hade förmågan att få kontakt med folk. I början av 2008 efter valet i Kenya fick han igång dialogen och redde upp krisen, det är sådana saker man kommer att minnas honom för.

Peter Wallensteen berättar hur Kofi Annan höll starkt på sin integritet som generalsekreterare:

– Han kritiserade USA:s invasion av Irak. Det var en tuff sak att göra, men han var i sin fulla rätt till det. Det är absolut jämförbart med Dag Hammarskjölds kritik av Frankrike och Storbritanniens agerande i samband med Suezkrisen.

Men Kofi Annan var inte bara en världsdiplomatins man:

– Han höll fyra-fem stora framträdanden i Uppsala. Han och hans fru Nane Annan tyckte om att gå omkring i staden, och jag minns att han en gång blev tillfrågad om att välsigna ett par som skulle gifta sig. Han gjorde det naturligtvis, han var alltid vänlig och tillmötesgående, säger Peter Wallensteen.

2007 utsågs Kofi Annan till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

– Det var många prominenta personer där, men självklart var alla mest intresserade av honom. Man får inte applådera eller fotografera under ceremonin, men när han gick upp blev hela rummet vitt av fotoblixtar, berättar Peter Wallensteen.

Kofi Annan blev 80 år gammal.