Den senaste tidens skottlossningar och skjutningar har gjort att Gottsunda nattvandring nu reagerar med extra insatser.

– Det är så sorgligt. Det blir en sådan kontrast. För det mesta är det ju en idyll med försommargrönska och folk som grillar här, och så dyker sånt här upp. Man blir extra ledsen när barn ska behöva bevittna de här händelserna, säger Miriam Hollmer som själv är bosatt i Gottsunda.

– Just i området där jag bor, på Altfiolsvägen, är det lite lugnare. Man ser mest helikoptrarna, men alla pratar ju om det som har hänt och är ledsna. Det är en liten grupp som förstör, och att de förstör för så många andra är verkligen trist, fortsätter hon.

Gottsunda nattvandring har varit aktiva med sin verksamhet i ett och ett halvt år. De känns igen på sina röda jackor eller röda västar som bärs sommartid.

– Det vi gör är att vi bara finns där. Om alla bara skulle hålla sig inne så skapar det en ännu större känsla av att det här inte är vårt område längre. Alla trygga vuxna som kan röra sig ute kan bidra till en känsla av att det här fortfarande är vårt område, säger Miriam Hollmer.

Torsdagens extrainsatta nattvandring startar så pass tidigt som klockan 16.

– Det är för att barnen är ute mer då. Det är "Sommarkul" i Gottsunda centrum och i Stenhammarsparken. Sedan skickade kommunen ut information om att det vore bra om alla goda krafter kunde finnas ute i dag och vara till hands.

Även församlingsherden vid Gottsunda församling, Boel Hössjer Sundman, som också är aktiv i Gottsunda nattvandring, uppmanar folk att delta i vandringen.

– Svenska kyrkan stödjer detta och det är viktigt att folk sluter upp för att skapa trygghet, säger hon.

Gottsunda nattvandring samlas vid sidoentrén till kyrkan vid 16-tiden och går sedan runt i Gottsunda i cirka två timmar. Föreningen genomför även en nattvandring under lördagen klockan 19.