Den 43-årige mannen från västra Sverige dömdes av tingsrätten till sju års fängelse för bland annat 21 fall av olaga hot i form av brev med vitt pulver och skrivna dödshot som skickades till statsråd och andra politiker, hösten 2017. En av dem var S-kommunalrådet Marlene Burwick i Uppsala.

Brevet sändes till hennes arbetsplats på Uppsala stadshus och öppnades av en tjänsteman, som fick pulvret på händerna. Den anställde blev därmed också målsägande i rättegången mot den åtalade mannen. Ett annat brev sändes till civilminister Ardalan Shekarabi och öppnades i hans bostad i Knivsta kommun. Ett liknande brev skickades till statsminister Stefan Löfven och öppnades i säkerhetskontrollen på regeringskansliet.

43-åringen dömdes i tingsrätten även för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett företag i Storbritannien.

LÄS MER: Åtalas för pulverbrev till kommunalråd i Uppsala

Domen överklagades till Svea hovrätt både av den åtalade mannen, som nekat till brott, och åklagarna. Hovrätten meddelade sin dom på måndagen. Domstolen anser att pulverbreven till politikerna ska bedömas som grovt olaga hot. Straffet skärps därför till åtta års fängelse. Tingsrätten fällde mannen för olaga hot av "normalgraden" och konstaterade bland annat att pulvret i samtliga brev var ofarligt, oftast mjöl eller bakpulver.

LÄS MER: Fängelse för pulverbrev till s-råd i Uppsala

Hovrätten anser att breven, trots att innehållet varit ofarligt, ändå riskerat att "påverka samhällets funktionssätt" och störa centrala verksamheter, eftersom det krävs stora åtgärder för att undersöka innehållet och sanera personer och lokaler som utsätts för pulverbrev. Domstolen betonar att brevet till Marlene Burwick ledde till att delar av stadshuset fick utrymmas och att personal skrämdes av händelsen. Den anställde som fick pulver på sina händer fick saneras och hennes kläder skickas till laboratorium för analys. Flera av statsråden fick pulverbrev till sina bostäder med polis- och saneringsinsatser som följd. Enligt hovrätten innebär det att hotbrev med pulver kan bli "systemhotande" och påverka viktiga samhällsfunktioner.

Hovrätten instämmer i tingsrättens slutsats att mannen också skickat brevbomben till det brittiska företaget och fastställer domen för mordförsök. Brevet öppnades inte på det sätt som avsändaren tänkt sig och därför detonerade aldrig bomben. Enligt ett expertutlåtande var den fullt fungerande och hade kunnat döda eller skada flera personer.

Mannen greps på Arlanda flygplats en dag i våras när han anlände med ett flyg, sedan han häktats i sin frånvaro.