– Från mitten av augusti och två månader framåt ska jubileumsfirandet pågå med en rad olika aktiviteter, både för allmänheten och för våra anställa, säger Lena Andersson-Eklund, senior advisor i SLU:s ledning och projektledare för jubileumsarrangemangen.

Det finns onekligen en hel del att fira. Även om antalet anställda och studenter är i stort sett desamma i dag som för 40 år sedan, är dagens lantbruksuniversitet mycket annorlunda än det som kungen formellt invigde i november 1977.

– Vi har ju gått från att vara ett produktionsinriktat nationellt lärosäte till ett internationellt universitet, med utbildning och spjutspetsforskning om hur vi på ett hållbart sätt kan använda våra biologiska naturresurser, säger Lena Andersson-Eklund.

Artikelbild

Kungen invigde. I samband med att SLU formellt invigdes 25 november 1977 fick kung Carl-Gustaf motta griskultingen Svea som gåva av studenterna. Sveas vidare öden är något oklara, annat än att hon inte fick följa med kungen i hans bil...

På rankinglistor över världens cirka 20 000 universitet brukar SLU hamna någonstans mellan 250 och 300, på listor över nyare universitet på topp 20-listan, och inom vissa forskningsfält i den absoluta toppen.

– Ändå känner många Uppsalabor inte ens till att vi finns, utan tror att staden bara har ett enda universitet. Vi måste bli mycket bättre på att göra oss kända och där hoppas jag att de utåtriktade aktiviteterna under jubileumsveckorna kan bidra, säger Lena Andersson-Eklund.

Även om Ultuna i Uppsala SLU:s största campus är universitetet mycket mer än så. Med verksamhet på ett 30-tal platser runtom i landet är SLU landets geografiskt i särklass mest utspridda universitet.

– Jubileumsaktiviteterna blir huvudsakligen koncentrerade till de tre största enheterna, vilket förutom Ultuna är Alnarp i Skåne och Umeå, säger Lena Andersson-Eklund.

Artikelbild

| Byggprojekt. En rad nya byggnader har tillkommit i campusområdet i Ultuna. Den här bilden är från miljardbygget av ett nytt Veterinär- och husdjurscentrum 2012.

Hela programmet för jubileumsfirandet kan läsas på www.slu40