Ett par från Borlänge på tillfälligt besök ser sig lite förvirrat omkring på Drottninggatan och undrar om det verkligen är den som är paradgata?

På lördagen passade ändå Drottninggatans butiksägare på att fira 371 dagar som färdig paradgata. En av dem var Eija Schüssler som äger och driver Läslusen barnbokhandel.

– Vi undrar nog precis som en del kunder var blommorna och de nya lyktorna blev av, de som fanns med på bilderna av hur paradgatan skulle bli. Trottoarerna är bredare och linjerna rakare än tidigare, men fortfarande är det mest en bil- och bussgata, sade Eija Schüssler som bjöd förbipasserande på pepparkaka och glögg dagen till ära.

Artikelbild

| Eija Schüssler, Läslusen barnbokhandel, och hennes kund Jeanette Backman är lite frågande till "paradgata", men glada över att byggstöket är över och att Drottninggatan är ren och snygg.

Egentligen borde det ha varit ettårs-firande förra helgen, men hellre än att krocka med första advent tog butiksägarna chansen att fira lite extra ännu en helg.

– Även om det inte blivit riktigt som vi tänkt och trott slipper vi nu byggstök och damm. Det där med paradgata lockar också. Jag har haft kunder här från Åland som frågade efter den, log lite och sedan handlade, så både gamla och nya kunder hittar in till oss, säger Eija Schüssler.

Fortsättningen på paradgateprojektet pågår för fullt uppe vid Vaksala torg. Där är Vaksalagatan avstängd för annat än kollektiv- och nyttotrafik och staket håller människor borta från gropar, grävmaskiner och byggmaterial.

– Vi ligger några veckor efter i tidsplaneringen, och det beror på att vi hittade lite gammalt jox i backen i hörnet Väderkvarnsgatan-Vaksalagatan. Det finns ett skyddsrum som visade sig vara mycket större än vad som angetts på ritningar. Dokumentation av ledningar och annat är bättre nu än det har varit, säger Pierre Sundin som är projektledare för paradgatan.

Artikelbild

| Andra etappen av paradgateprojektet pågår för fullt vid Vaksala torg. "Lite jox i backen" har försenat ombyggnaden ett par veckor , men annars går allt som planerat.

Om den andra etappen av paradgatan kommer att väcka lika lite entusiasm som den första återstår att se. En man på språng över torget hinner säga att ”man har inte fått mycket för skattepengarna hittills. Och jag vill definitivt inte att de ska gå till kommunistisk propaganda” innan han försvinner bort.

Ett annat pågående vägprojekt gäller Sysslomansgatan som skulle ha varit färdigbyggd i november. Men där liksom på Vaksala torg har oväntade saker hänt, och projektledaren Tommy Thylén beskriver det på samma sätt som Pierre Sundin:

Artikelbild

| När grävjobb och trädplantering så småningom blir klart kommer gatstenarna åter till användning.

– Vi hittade lite jox i marken som vi inte räknat med. En fjärrvärmekammare som var väldigt liten på planskissen men betydligt större i verkligheten. Vi kommer inte att kunna lägga de sista plattorna närmast Luthagsesplanaden förrän till våren.