Tidigt på måndag morgon har den populära serien "Game of Thrones" säsongspremiär. För den som vill veta hur det skulle kännas att vara del av berättelsen finns nu möjligheten. Delvis i allafall. Inga drakar eller svärd finns på plats i Pumphuset i Uppsala men likväl en tron som liknar den i tv-serien, fast byggd av en herrans massa bestick.

– Men tronen byggdes inte med anledning av säsongspremiären. Den ska uppmärksamma att vi har påsklovsöppet, säger Jasmine Eklund.

Hon är kommunikatör på Uppsala Vatten som driver museet Pumphuset där skolbarn får lära sig mer om vatten och avfall. Från och med måndag är lokalerna öppna för allmänheten.

Artikelbild

| Tronen är byggd av bestick som samlats in på två veckor.

Varje dag kommer 10 kilo bestick till företagets avfallsanläggning. Ofta hamnar gafflar, knivar och skedar i matavfallet efter att de tappats ner i soporna då matrester skrapats av tallriken.

– Om det händer hemma plockar nog de flesta upp besticken. Men när det sker i en skolmatsal eller på en bricklunch gör inte lika många det, säger Jasmine Eklund på Uppsala Vatten.

Flera personer har hört av sig till företaget med tips på hur besticken i matavfallet kan bli färre. Att skrapa ner resterna med något annat än besticken, till exempel en slickepott, är ett förslag som flera lagt fram.

– Och en del undrar om det här inte tvärtom kommer leda till att fler bestick hamnar fel, för att folk tycker det är häftigt med en bestickstron. Men vi vill ju inte ha fler bestick i soporna, så det här är första och sista gången vi bygger en sådan här tron.